САЩ и Русия желаят да спасят единствения голям двустранен договор

...
САЩ и Русия желаят да спасят единствения голям двустранен договор
Коментари Харесай

САЩ и Русия имат добра воля да продължат Нов СТАРТ

САЩ и Русия желаят да спасят единствения огромен двустранен контракт за надзор върху нуклеарните оръжия, само че към момента имат огромни различия. Това обявиха през днешния ден високопоставени представители на двете страни след края на договарянията им във Виена, съобщи ДПА.

" Трябва да бъде свършено голямо количество работа, с цел да реализираме прогрес ", сподели на конференция след двудневните полемики американският делегат по контрола върху въоръженията Маршал Билингслий. Той заяви, че екипът му предлага удължение на периода на " Нов СТАРТ " след крайната дата 5 февруари, в случай че Русия се съгласи на рамка, която да обгръща и надзор върху оръжията с по-малък обсег, и на възстановяване на процедурата за взаимни инспекции на арсенала.

" Остава да забележим дали в Москва има политическа воля да сключим това съглашение ", заключи Билингслий.

Събеседникът му Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия, декларира, че неговата страна " не слага никакви предусловия " за удължаването на " Нов СТАРТ ". Но Съединени американски щати " имат някакви спомагателни хрумвания за това какво би трябвало да се направи ", гласят думите на Рябков, публикувани в Туитър от Михаил Улянов, представител на Русия в интернационалните организации във Виена. Рябков отбелязва, че Вашингтон желае и Пекин да се включи в тристранен пакт за надзор на китайския дребен, само че увеличаващ се нуклеарен боеприпас, до момента в който Москва счита, че Англия и Франция също би трябвало да бъдат включени в процеса.

Съединени американски щати и Русия имат по повече от 6000 нуклеарни бойни глави, до момента в който Франция и Китай имат по 300, следвани от Англия с 200, сочат данни на основания в Стокхолм Институт за интернационалните проучвания на мира, който следи за нуклеарните арсенали по света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР