Сара-Нора Кръстева, художественият ръководител на балета в Софийската опера, има

...
Сара-Нора Кръстева, художественият ръководител на балета в Софийската опера, има
Коментари Харесай

Сара-Нора Кръстева: Трудно се изгражда, бързо се руши

Сара-Нора Кръстева, художественият началник на балета в Софийската опера, има забележителна кариера. Завършва Националното учебно заведение за танцово изкуство през 1996 година в класа на доцент Калина Богоева, само че още преди да вземе дипломата си има сполучливи изяви - през 1995-а получава премия за достижения и за най-перспективен млад реализатор в националния конкурс „ Анастас Петров ” и стипендия на името на родния класик. Става и най-младият участник с отличие от надпреварата в Осака през 1996-а, а през 1997-а е финалист на интернационалния конкурс в Москва. Веднага след завършването влиза в националната натрупа, преминавайки през всички категории, въпреки че застъпва в тежки солови партии през цялото време. От 2003-а е прима, а от 2009-а е най-младият началник на националната балетна натрупа. В репертоара й са Китри и Кармесита - „ Дон Кихот ”, Мирта - „ Жизел ”, Одета-Одилия - „ Лебедово езеро ”, Зобеида - „ Шехерезада ”, Фея Люляк и Аврора - „ Спящата хубавица ”, Ефи - „ Силфида ”, Маргарита Готие - „ Дамата с камелиите ”, Елина - „ Козият рог ”, Марина и Мадам Ортанс - „ Зорба гъркът ”... Международната си кариера Сара-Нора стартира с гастрол като Одета-Одилия в „ Baletto del Sud ”, Италия, и получава тригодишни задължения. Самостоятелно гостува в Швейцария на „ Ваllet Romand ” в „ Лешникотрошачката ”. А с първата ни натрупа обикаля цяла Европа, Южна Америка и Япония. През 2002-а приключва „ Педагогика “ в Академията – още веднъж при доцент Калина Богоева. Притежава премиите „ Кристална лира ”, „ Сребърен ритон ”, „ Золотая муза “, „ Златен век “.

- Госпожо Кръстева, балетът на Софийската опера има огромни триумфи у нас и в чужбина. Как го постигате?

- С доста работа и високи условия изключително при подбора. Това докара до превъзходен резултат - натрупа от млади, възпитани, амбициозни и можещи актьори. Опитвам се да запазя няколко извънредно значими неща жанр на осъществяването, одушевеност на личността, дисциплинираност и почитание към непознатия труд. Благодарна съм и на екипа от репетитори, с които работя в цялостен синхрон към този момент над 10 години - Риолина Топалова, Маша Илиева, Ясен Вълчанов, Милена Симеонова, Иванка Касабова, Трифон Митев. Разбирателството, положителната конкуренция и спокойната атмосфера са от голямо значение.

- Какви министър председатели да чакаме?

- След големия триумф на „ Кармина Бурана “ ни следва втора премиера на 27 март   „ 1001 нощ “ по музика на Фикрет Амиров и хореография на Елдар Алиев. Приказно заглавие, което се надявам да донесе приказни страсти на аудитория и актьори. Интересното е, че и в двете ни министър председатели взе участие и хорът на Софийската опера – нещо, което не е общоприетоо и не е търсено преднамерено, само че пък е доста прелестно и ефектно.

- Кои известни балетисти и балерини ще гостуват в София?

- На 18 януари в „ Баядерка “ ще забележим Кимин Ким министър председател солист на Марийнския спектакъл. Уникален гений. Идеята да го поканя ми хрумна след блестящия триумф на Марта Петкова, нашата прима, която танцува с него на премиерата на същия театър в Осло. Сега още веднъж ще са дружно. Както знаете, при започване на сезона ни гостуваха Иван Василиев и Екатерина Крисанова от Болшой спектакъл.

- Какви са маршрутите у нас и по света – на вашата натрупа?

- След две представления на наша сцена на „ Пахита и Карменсюита “ отпътуваме за Варна на 4 февруари. На 5 февруари ще покажем отново там „ Кармина Бурана “. Варна е балетен град и се надявам на цялостни зали и триумф. На 7 април сме в Стара Загора също с „ Кармина Бурана “. Предстои и летният фестивал в Белоградчик. В момента работя и за гастрол зад граница, който се планува за началото на идващия сезон.

- Сработихте ли се към този момент с новия основен диригент на Операта Павел Клиничев?

- О, да, не е мъчно човек да се сработи с него огромен експерт и прелестен човек. Той ще дирижира премиерата на „ 1001 нощ “ и „ Спящата хубавица “ през април.

- Кой ви насочи към балета?

- Аз съм от артистично семейство и очевидно е било неизбежно. От 1987а се занимавам с него. Ето че се разкрих – и в този момент към този момент не мога да се върша на млада.

- Кои са вашите учители?

- Много са.  Всички, с които съм работила, са ми дали по нещо и съм им признателна. Имам неповторима памет и съм помнила всяка забележка, даже да ми е направена преди 10 години. Работила съм с Калина Богоева, Милена Симеонова, Мариана Денева, Любов Фоминих, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, както и с всички гостуващи задгранични хореографи... Но найголемият мой преподавател е майка ми.

- Има ли друго изкуство, което ви притегля?

- Всяко изкуство е скъпо и обогатява.

- Какво още ви се желае да извършите за хората, чийто живописен началник сте?

- Може да прозвучи нескромно, само че и в този момент съм задоволена от постигнатото. Успях да трансформира закона за пенсиите, който беше хрумнал на някой безумец тъкмо това докара до настоящия напредък на българския балет. Трябва да призная и голямата помощ и схващане, получени от Парламента и медиите. Така съхранихме и развихме изкуството ни. Много бързо се разрушава, мъчно се гради. Обогатих репертоара на балета с 34 нови заглавия в разнообразни стилове, като, несъмнено, тежкият типичен репертоар надвива и това е обикновено за институция като нашата. Някой от заглавията се сложиха за първи път в България –„ Баядерка “, „ Корсар “. За доста от министър председателите ни пристигнаха хореографи от международна големина, сътрудниците имаха късмет да работят с титани в балетното изкуство. Увеличих числеността на трупата. Сериозно се увеличи виталният стандарт на артистите. Въобще всичко, което на мен ми е липсвало, до момента в който танцувах тук, а го получавах и виждах на гастролите си в чужбина, в този момент се пробвам да го провеждам за сътрудниците си. Но без поддръжката и грижите на шефа ни, учен Пламен Карталов, нищо от казаното нямаше да е реалност.

- Как преодолявате компликациите по вашия път?

- Любовта към балета и към сътрудниците ме води и окрилява.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР