Сана. Новото активизиране на въоръжената борба в Йемен доведе до

...
Сана. Новото активизиране на въоръжената борба в Йемен доведе до
Коментари Харесай

Независимая газета: Йеменските бунтовници отрязаха пътя към мира

Сана. Новото активизиране на въоръжената битка в Йемен докара до гибелта на някогашния президент Али Абдула Салех от ръцете на неговите някогашни съдружници. Смъртта на политика бе предшествана от ерес в съюза, съставян от лоялните му сили и шиитските бунтовници-хути. Новата настройка в спора, в който хутите се лишиха от съюза, свидетелства, че обстановката отива към по-лошо, написа Независимая газета.
Знак, че в динамичността на спора, чиито съществени артисти са хутите и силите, лоялни на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, е променена, бе известието за прекратяването на съюзническите връзки сред Салех и придвижването на " Ансар Аллах "
Салех разгласи това на 4 декември. Бившият президент ги упрекна, че работят за Иран срещу ползите на страната. Ислямската република постоянно е упреквана в поддръжката на придвижването хутите зад кулисите. Най-често те се популяризират от страната на Рияд - историческият зложелател на Техеран.
Арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, поддържа дейностите на Салех и изрази " взаимност с йеменския народ против потисничеството на милициите, лоялни на Иран. " Ръководството на Ансар Аллах от своя страна дефинира дейностите на някогашния президент като изменничество. Разпадането на партньорството бе съпроводено от огромни конфликти сред поддръжниците и Салех и хутите, които са употребявали минохвъргачки, тежки картечници и ракетни установки. Броят на убитите в Сана през последните дни доближи до триста души. Събитието, което заплашва да се форсира изолацията на въоръжените конфликти бе убийството на Салех. Йеменското министерство на вътрешните работи, следено от хутите, публично удостовери гибелта.
" Смъртта на Салех надали ще постави завършек на спора – съобщи ръководителят на Центъра за проучвания на исляма в Института по новаторско развиване, специалист Кирил Семьонов.
Според различен специалист разривът сред някогашните съдружници може да засегне динамичността на въоръжената борба в Йемен. " Конфликтът ще се промени “, счита старшият учител по политически науки Леонид Исаев. „ Поне ще се реалокира от мъртвата си точка, тъй като до неотдавна спорът бе придобил патов темперамент. Сега, евентуално, преконфигурирането може да докара до промени. Друго нещо е, че има повече въпроси, в сравнение с отговори: хутите са оставени сами. И въпросът е по какъв начин ще се образува новият анти-хутски алианс “, счита той

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР