Камишли. Представители на сирийските партии предложиха на кюрдските политически формации

...
Камишли. Представители на сирийските партии предложиха на кюрдските политически формации
Коментари Харесай

РИА Новости: Представители на сирийските партии предложиха на кюрдските политически формации проект за местно самоуправление

Камишли. Представители на сирийските партии предложиха на кюрдските политически обединения план за локално самоуправление в териториите в Североизточна Сирия, предава РИА Новости.
Кюрдите в района подчертаха, че не се стремят към фракционизъм, съобщи генералният секретар на Народната партия на Сирия и член на Народното събрание Науаф Мулхим.

Според депутата, представители на неговата партия са провели диалози с кюрдите в следения от вторите град Камишли, граничещ с Турция.
Тези договаряния бяха предшествани от няколко координационни срещи, изясни Мулхим. „ Кюрдите по време на тези срещи подчертаха, че са сирийци, имат същите права и отговорности като другите и че не са сепаратисти “, сподели депутатът.

Според него делегацията от Дамаск е показала на кюрдите план за " локална власт ", който подхожда на настоящата в страната конституция от 2012 година
" Съгласихме се да обсъдим позитивните аспекти, без значение дали в самостоятелната администрация или в режима на локалното самоуправление. Тогава ще имаме координиран документ, който ще представим на сирийското държавно управление ", сподели Мулхим.

Според него кюрдските сили, които сега управляват Северна Сирия са изразили подготвеност да обсъдят плана и да се срещнат с управляващите в Дамаск.
Сирийският президент Башар Асад съобщи пред съветските медии по-рано, че в Северна Сирия няма кюрдско болшинство. Според сирийския президент множеството кюрди живеят в Сирия от десетилетия без проблеми, а сепаратистки хрумвания поддържат единствено някои радикални политически групировки.

Правителството в Дамаск не признава самостоятелната администрация в североизточната част на Сирия, която управлява териториите на изток от река Ефрат. Те са под контрола на военния съюз „ Сирийски демократични сили “ (СДС). По-рано сред Дамаск и Съюз на демократичните сили бяха извършени договаряния, само че те бяха несполучливи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР