Самотни скъпи стоки стоят по щандове без търговци Американските молове

...
Самотни скъпи стоки стоят по щандове без търговци Американските молове
Коментари Харесай

Американските молове са вече призраци

Самотни скъпи артикули стоят по щандове без търговци
Американските молове са се трансформирали в призрачни сгради със едва осветяване, затворени пробни и хиляди скъпи артикули, които са по местата си единствено с помощта на сигналните системи против кражба.

Световни марки чанти, облекла, обувки на цени от няколкостотин до няколко хиляди $ наподобяват изоставени и всеки може да ги опитва, да ги оставя където даже му хрумне, да ги изцапа – няма кой да забележи.

Щанд на елитна козметична марка на повърхност от към 300 кв. м е запустял.

Единични клиенти се лутат сред стоките, сами намират почистващи кърпички, пробват артикули, а когато би трябвало да вземат запечатан артикул, бърникат по чекмеджета, съпоставят продуктови номера и най-после събират това, което желаят. Следва втора компликация: намиране на работеща каса.

В общата преобладаваща тюрма на щанд за диамантени бижута стои една търговка, която се спуска на тичешком към каса на 30-ина метра от нейния щанд, където може да извърши продажбата.

На втория етаж на мола са облеклата. Много от тях са на стойност сред Щатски долар 400 и Щатски долар 2000, само че и тях никой не следи. Пробните са затворени, заградени с мебели, които в миналото са били част от лукса клиентите да изчакат реда си. Единични гости се събличат сред закачалките на етажа и пробват на място, а след това мятат нанякъде пробваната дреха.

В момента, в който някой купи нещо, незабавно получава отстъпка от 25% за последваща, а в случай че купи още нещо, получава 30% за последваща. Ако човек знае този трик авансово, стартира с нещо по-евтино и след това подвига цената на това, което избира.

Историята като статистика

През 1970 година в Съединени американски щати моловете са 37 хиляди, а през 2017 година са 116 хиляди. Ефективността на мол се пресмята като доход от квадратен фут и през 2017 година преди всичко е Ню Йорк с приход от 1624 $ на квадратен фут (0,1 кв. м).

Над 500 са моловете в страната с повърхност над 93 хиляди кв. м, а тези на към 9 хиляди кв. м са 89 хиляди. Само заведенията заемат над 20% от общата повърхност и под един покрив от време на време има 60 разнообразни ресторанта! Проучвания сочат, че 40% избират мола съгласно разнообразието за хранене.

За съпоставяне, най-голямата повърхност на американски мол се равнява на 2 хиляди новопостроени жилището у нас.

Концепцията на моловете е “всичко под един покрив за всеки усет и всеки портфейл ”. Нуждата е подбудена от огромните отстояния сред кварталите, които никнат на всички места из Съединени американски щати, и невъзможността да бъдат обособени търговски улици в градовете. Лос Анджелис да вземем за пример не е град, а резюме на голям брой дребни селища, естествено, допрени едно до друго.

Още при започване на развиването на комерсиалните мегаобекти за привличането на клиенти магазините с по-оборотни артикули стартират нападателните понижения, което принуждава и високия клас търговци да свиват цените на равни шпации от време. Както споделят първите българи, които откриват насладите на западния свят незабавно след 1990 година:  “Най харесвам веригата САЛЕ! ”.

Надскачането с предложения при американците стигна до фамозния Черен петък, когато спят на опашка пред вратите и нападат като кръстоносци. През 2006 година в конкуренцията към стоките умират 12 души, а 117 са тежко ранени. През 2016 година просрочен покупател на опашката открива пукотевица и когато ужасените хора се хвърлят по земята, той претичва по телата им, с цел да застане начело. Общо 44 пъти е откривана пукотевица по време на разпродажбите от 2008 до 2017 година

Началото на края

Първите знаци за започващия срив измежду сполучливите молове са разяснени в обширна публикация на в. “Вашингтон пост ” още през 2013 година, само че тогава още никой не допуска настъпването на стихията, наречена коронавирус. С опцията човек да купува, да получава гратис на другия ден и да връща гратис милиони стартират да придвижват елементи от магазинни наличия вкъщи, да избират колкото си желаят и след това да връщат това, което са носили единствено няколко пъти или в действителност не им харесва. За никого не е загадка, че скъпи бижута, дрехи, обувки се носят еднократно, а след това, на практика на нулева цена, купувачът връща продукта. На търговеца остават от няколко дни до няколко седмици да оперира с получените средства и да ги завърти, преди да ги възвърне по сметката на купувача.

“Вашингтон пост ” продължава тематиката и през 2019 година към този момент под заглавие “Моловете умират. Онези, които съществуват, влагат милиони, с цел да се трансфорат в нещо друго ”.

Така предходните места за пазаруване са към този момент студиа за пилатес, за йога, разкрасителни клиники, клубове по интереси; курсове по готварство; уроци за справяне с живота; дневни центрове за деца. В същото време на площите, заемани от елитни производители, се настаняват вериги като Ross, ТJ Maxx и Burlington, които разпродават облекла с дизайнерски имена в изостанали бройки от остарели сбирки с понижение и до 90%. Там обаче атмосферата е като в магазин за втора ръка, въпреки ровенето да си коства.

В недружелюбност са съвсем всички молове, до които се кара особено. Отдавна паркингите им са безвъзмездни, само че локалното население към този момент не е привлечено от омръзналите здания, витрини и всичко, трансформирало се в скука. Веригите в цялата страна уволняват по едно и също време по няколкостотин чиновници и остават единствено онлайн.

В Канада закриват верига Nordstrom, известна с първокласните артикули. Козметичните щандове са изцяло опоскани и са останали единствено табели с цените на самите щандове – в случай че някой желае занапред да прави магазин. Продавач с посивяла коса и грациозен костюм с жилетка и шивашки метър, който наднича от джобчето му, споделя, че 29 години от живота му са отдадени на мъжките ризи, и прибавя, че никой не назначава продавачи, тъй като даже клиентите към този момент не ги желаят.

Възходът на картинките в телефона

Онлайн търговията в Съединени американски щати за първи път надвиши 1 трлн. и доближи 1,3 трлн. през 2022 година съгласно Digital Commerce, чието изследване е показано от американското държавно управление. Въпреки това растежът от 7,7% е най-бавният след 2009 година

Всеки със смарт телефон бива нападнат приблизително от 347 рекламни банера дневно, сочат данни, представени от Statista. Ползвателят на смарт телефон непринудено отваря най-малко половината от тези реклами. Приходите на “Гугъл ” от онлайн реклами стартират от Щатски долар 1,42 милиарда през 2003 година и доближават Щатски долар 135 милиарда през 2019 година “Фейсбук ” почва лични таргетирани реклами през 2007 година и през 2019 година приходите са Щатски долар 69 милиарда Тъй като мнозина заплащат за приложения да не виждат реклами, появява се новата мощност на инфлуенсърите, които биха рекламирали всичко, за което им се заплаща, в това число и неща, които са неразрешени от закона, само че са “техен персонален избор ”.

Според eMarketer през тази година 218 милиона американци пазарят онлайн, което прави 65% от популацията. Социологически изследвания сочат, че един от трима американци поръчва онлайн нещо единствено тъй като желае да го види от близко или да го пипне персонално. Обяснението е, че когато раздират пакетите от пощата, това било като Коледа, само че когато те пожелаят. Съвсем разумно моловете са реорганизирани в мрежата, като някои от тях оферират безусловно всичко: покупката на персонални движимости, всичко за дома, самолетни билети, коли на погашение, преференциални ваканции, а незабавно по-късно и нови облекла за ваканциите.

Според USA Today американците дължат приблизително по 7500 $ по кредитната си карта, а от всички длъжници в разделянето по раси минимален е делът на азиатците – едвам 24%. Над 40 на 100 от притежателите на кредитни карти не знаят какъв лихвен % заплащат при дълго погашение на дължимото и не знаят, че става дума за 20%.

Шестте най-купувани типа артикули онлайн от американците са облекла, обувки, аксесоари, фитнес артикули, козметика и парфюми. Всичко това бе великата мощ на моловете.

Лияна Панделиева
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР