Самотата и чувството за нещастие ни състаряват повече от вреден

...
Самотата и чувството за нещастие ни състаряват повече от вреден
Коментари Харесай

Самотата състарява повече от пушенето

Самотата и възприятието за злощастие ни състаряват повече от нездравословен табиет като тютюнопушенето . Това е заключението, направено от американски и китайски откриватели в границите на интернационалното проучване " Дълбоко дългоденствие ". Резултатите от него са оповестени в списание Aging-US.

Според създателите на труда всяка терапия срещу стареене би трябвало да се концентрира освен върху физическото, само че и върху психическото здраве . Изследователите са измерили въздействието на самотата, неспокойния сън или възприятието на незадоволеност върху скоростта на стареене при 11 914 възрастни китайци. За тази цел са измерени 16 биомаркера в кръвта, които демонстрират степента на биологично стареене.

Физическите индикатори за стареене включват премерване равнищата на кръвното налягане, сърдечен темп, цистатин С (човешки плазмен протеин), показател на телесната маса и спирометрия - размер на вдишания и издишания въздух.

Установено е, че психическите фактори , като възприятие на злощастие или самотност, прибавят приблизително 1,65 години към биологичната възраст, а кумулативният резултат надвишава този, предопределян от фактори като пол, регион на живеене, достъп до здравни услуги, фамилното състояние и тютюнопушене. Свързаните със здравето физически фактори , като сърдечносъдови болести и други хронични болести също форсират стареенето с най-малко 2 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР