Само на 2% от територията на страната няма сеизмична активност,

...
Само на 2% от територията на страната няма сеизмична активност,
Коментари Харесай

Почти цяла България е сеизмична зона

Само на 2% от територията на страната няма сеизмична интензивност, демонстрират проучванията на Института по геофизика към Българска академия на науките. Най-висок е сеизмичният риск в региона на Кресна, а най-нисък е този в към Видин.

За София най-високата степен на трус съгласно геофизиците е към 7 по Рихтер, и в случай че строителството е съгласно стандартите за сигурност, не би трябвало да има проблеми, споделя пред ТВ Европа директорът на института проф. Николай Милошев.

" Ние към този момент работим по европейски нормативи за сеизмичната устойкчивост на постройките. От една страна това е проектирането. Следва осъществяването, употребата на постройката. Там има доста, доста стъпи и подстъпчици, които, в случай че не се извършват като хората, може да има проблеми ", изясни проф. Милошев.

" Нормативно нещата стоят идеално. Сигурен съм, че във връзка с строителството през последните години хората си дават сметка, че няма да изгубят чак толкоз средства, в случай че се опитат да строят по-здраво ", добави оптимизъм той.

За образец проф. Николай Милошев даде Пернишкото земетресение от 2012 година, което макар силата от 5.8 по Рихтер мина без огромни опустошения.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР