Съединените щати номинират Аджай Банга, бивш главен изпълнителен директор на

...
Съединените щати номинират Аджай Банга, бивш главен изпълнителен директор на
Коментари Харесай

САЩ номинират Аджай Банга за ръководител на Световната банка

Съединените щати предлагат Аджай Банга, някогашен основен изпълнителен шеф на " Мастъркард " (Mastercard), за началник на Световната банка, предадоха международните организации. 

Миналата седмица ръководителят на организацията Дейвид Малпас, който бе посочен от някогашния президент Доналд Тръмп, разгласи, че подава оставка. 

Малпас разгласи в обществените мрежи, че ще се отдръпна от поста си през юни - година преди края на мандата му, съгласно устава на организацията. Той не посочи никакви съответни аргументи за решението си. Tакива не бяха показани и от Световната банка. 

Все отново Малпас бе много спорен водач на Световната банка, изключително в политическо отношение. Той бе персонален избор за претендент на някогашния американски президент Тръмп и доста постоянно бe подложен на критика като човек, който отхвърля изменението на климата. Или по-скоро - че човешката активност има общо с него. Именно по тази причина в този момент редица анализатори считат, че отношението му към този проблем е " взело " главата на Малпас. 

Миналата година пък Белият дом, към този момент с Джо Байдън в него, го смъмри след следващата изява на Малпас, в която разгласи, че не бил сигурен, че изкопаемите горива имат общо с изменението на климатичните характерности на Земята. По-късно Малпас бе заставен да се извини за забележката си. 

Финансистът стартира своето " царуване " в Световната банка през април на 2019 година, откакто прекара известно време в министерството на финансите на Съединени американски щати по времето на Тръмп. При оповестяването на своята оставка Малпас сподели, че се гордее с това, което е постигнал в банката. 

Mиналия септември за оставката на Малпас прикани самият Ал Гор. Според последния Малпас не правел задоволително, с цел да помогне на банката да финансира решаването на проблемите с климата и че " е неуместно да има човек, който отхвърля климатичните промени, за началник на Световната банка ". 

Малко по-късно Малпас изясни, че било " явно ", че породените от индивида нездравословни излъчвания способстват за проблемите, само че още веднъж отхвърли да каже, че роля в това имат изкопаемите горива. 

Финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън благодари на Малпас за службата и сподели, че напълно скоро Вашингтон ще предложи нов човек за началник на банката. Америка е най-големият акционер в Световната банка и главен източник на финансиране, по тази причина и на процедура те вземат решение кой да я управлява. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР