Съединените щати и Тайван започнаха официални двустранни търговски преговори съгласно

...
Съединените щати и Тайван започнаха официални двустранни търговски преговори съгласно
Коментари Харесай

САЩ и Тайван стартираха двустранни търговски преговори



Съединените щати и Тайван започнаха публични двустранни търговски договаряния според мандатното съглашение, реализирано през юни, като първите срещи се чака да се проведат тази есен, заяви Търговското посланичество на Съединени американски щати, представено от Ройтерс.

" Днес започваме договаряния с Тайван под егидата на AIT и TECRO, които ще задълбочат нашите търговски и капиталови връзки, ще подобрят взаимните търговски цели, учредени на споделени полезности, и ще насърчат нововъведенията и приобщаващия стопански напредък за нашите трудещи се и предприятия ", уточни заместник-търговски представител Сара Бианки.

" Планираме да следваме упорит график за реализиране на задължения с висок стандарт и значими резултати, обхващащи единадесетте търговски области в мандата за договаряния, които ще оказват помощ за построяването на по-справедлива, по-просперираща и устойчива стопанска система на 21-ви век ", добави Сара Бианки.

Главният търговски договарящ на Тайван Джон Денг сподели пред кореспонденти в Тайпе в четвъртък, че се надява договарянията да стартират идващия месец и че това може един ден да докара до договорка за свободна търговия, която островът от дълго време търси със Съединените щати.

Денг уточни, че една от тематиките ще бъде икономическата насила на Китай, отпратка към дейностите, които Пекин подхваща, с цел да блокира търговията със страни, с които е в спор, като да вземем за пример когато Литва разреши на Тайван да отвори де факто посолство в столицата си.

" Целите на китайската икономическа насила не са единствено ориентирани към Съединените щати или Тайван, те засягат доста страни. Вредата й върху световния стопански и търговски ред е огромна “, добави той.

Вашингтон и Тайпе разкриха самодейността САЩ-Тайван за търговията през 21-ви век през юни, единствено няколко дни откакто администрацията на Байдън изключи острова, разгласен от Китай, от своя фокусиран върху Азия стопански проект, предопределен да противодейства на възходящото въздействие на Китай.

Новината идва на фона на нарасналото напрежение с Китай, който неведнъж дефинира Тайван като част от своята територия. Последното напрежение избухна по-рано този месец заради формалното посещаване в Тайпе на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР