Съединените щати и Европейският съюз обявиха споразумение за ускоряване и

...
Съединените щати и Европейският съюз обявиха споразумение за ускоряване и
Коментари Харесай

Две нови западни партньорства засилват глобалната технологична война


Съединените щати и Европейският съюз оповестиха съглашение за ускорение и възстановяване на потреблението на изкуствен интелект (AI) за развиване на селското стопанство, опазването на здравето, реакциите при изключителни обстановки, прогнозирането на климата и поддръжката на електрическата мрежа.

Високопоставен чиновник на американската администрация, представен от Reuters, назовава новата договореност “първото огромно съглашение за изкуствен интелект сред Съединени американски щати и Европа ”. Преди това споразуменията по тази тематика бяха лимитирани до съответни области, като да вземем за пример усилване на отбраната на персоналните данни, разяснява той пред медията.  

Моделирането на AI, което се отнася до логаритми за машинно образование, използващи данни за взимане на разумно обосновани решения, може да се употребява също по този начин за възстановяване на скоростта и успеваемостта на държавните интервенции и услуги.

" Магията тук е в построяването на взаимни модели, като в същото време употребяваните данни си остават там, където са събрани ", споделя висшият чиновник пред осведомителната организация. " Данните от Съединени американски щати си остават в Съединени американски щати, а европейските данни си остават в Европа, само че можем да изградим модел, който да комуникира с европейските и американските данни, тъй като колкото повече и по-разнообразни осведомителни масиви се употребяват, толкоз по-добър е един модел. "

Инициативата би трябвало да даде на държавните управления по-голям достъп до подробни и богати на данни AI модели, което ще докара до по-ефективни реакции при изключителни обстановки, усъвършенствано ръководство на електрическата мрежа, както и до доста други преимущества в редица сфери. Особено по отношение на софтуерни съперници като Китай.

Коментирайки електрическата мрежа, експерът заявява, че Съединените щати събират данни за това по какъв начин се употребява електрическата енергия, къде се създава и по какъв начин да се балансира натоварването на мрежата по този начин, че метеорологичните промени да не водят до спирания. 

Много европейски страни също поддържат масиви от сходни данни за личните си мрежи. В рамките на новото партньорство цялата тази информация ще бъде употребена в общ модел за образование на изкуствен интелект, който ще дава по-добри резултати за екипите за аварийни обстановки, операторите на мрежи и различен вид компании по веригата, които разчитат на технологията за възстановяване на системите си.

Понастоящем партньорството е единствено сред Белия дом и изпълнителното звено на 27-членния Европейски съюз - Европейска комисия. През идващите месеци се чака да бъде разпратено предложение за присъединение на всяка една от държавите-членки.

Ново партньорство и против Китай

Едновременно с това партньорство, администрацията на Байдън е постигнала и съглашение с Нидерландия и Япония за ограничение на достъпа на Китай до съвременни машини за произвеждане на чипове.

Според Bloomberg официални представители на двете страни са дали единодушието си да одобряват някои от същите ограничения за надзор на износа, които Съединени американски щати въведоха през последната година, с цел да попречат на компании като NVIDIA да продават най-новите си технологии в Китай.  

Според известията новото съглашение планува налагане на експортен надзор върху компании, които създават литографски системи, в това число ASML и Nikon. 

Bloomberg твърди, че Съединени американски щати, Нидерландия и Япония не възнамеряват да разгласят съглашението обществено, а неговото осъществяване може да отнеме месеци, до момента в който страните създават правните елементи.   

Влизането в действие на сходно съглашение несъмнено ще бъде удар за Пекин. От предходната година нидерландската ASML е единствената компания в света, която създава машини за рискова ултравиолетова литография (EUV), нужни на производителите на 5nm и 3nm полупроводници, които зареждат най-новите смарт телефони и компютри. Това обрисува и задачата на този ход на Вашингтон - спиране на достъпа на китайските производители до продуктите на ASML е опит да се замрази локалния пазар до актуалното потомство чипове.

Миналото лято китайските държавни медии оповестиха, че SMIC, водещият китайски производител на полупроводници, е почнал серийно произвеждане на 14nm чипове, както и на 7nm, без достъп до задгранично индустриално съоръжение. SMIC работи и върху производството на 5nm полупроводници, само че не е ясно по какъв начин компанията ще направи това без достъп до EUV машини.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР