Съединението е първият акт на успешно национално обединение, изцяло българско

...
Съединението е първият акт на успешно национално обединение, изцяло българско
Коментари Харесай

Кой е ген. Сава Муткуров и с какво допринася за Съединението?

Съединението е първият акт на сполучливо национално обединяване, напълно българско дело, макар съпротивата на Великите сили. Старата столица Търново е мястото, където княз Александър Батенберг прогласява Съединението, а търновците военачалник Сава Муткуров и Стефан Стамболов са с значима роля за него. 

Мечтата за обединяване на разпокъсаната от Великите сили България след Освобождението не угасва. В Търново се основава комитет " Единство ", в който членуват Любен Каравелов и Стефан Стамболов. Дейно взе участие и военачалник Сава Муткуров, тогава началник на полицията в Пловдив.

" Той е претрупан със задачата да отиде в Шумен и да извести княз Александър Първи, че се приготвя и ще бъде осъществено Съединението ", описа историкът от РИМ Велико Търново - Емил Врежаков.

Пред постройката на учредителното заседание във Велико Търново се прочита самия Манифест, с който князът афишира обединяването на Княжество България с Източна Румелия. Текстът е написан от Стефан Стамболов, тогава ръководител на Народното събрание, който увещава княза да предприеме тази стъпка. Съединението е оповестено на площада пред постройката на Учредителното заседание.

" Княз Александър Батенберг знае, че интернационалната конюнктура е напрегната и ще има опозиция от Великите сили към този чисто български акт. Стамболов просто му споделя, че това е приключен факт ", напомня историкът.

Преди три години във Велико Търново беше открит монумент на ген. Сава Муткуров, който има значима роля, с цел да се случи актът на Съединението.

" Тогава той е капитан и дружно с Димитър Ризов отиват при княза. И тогава те се пробват и го убедят, че точно в този момент е моментът да се извърши съединението, защото в по това време Турция е раздирана от вътрешни несъгласия – политически. И са убедили княза, че би трябвало да поеме този риск. Той го поема и Съединението е реалност ", споделя ръководителят на комитет " Ген. Сава Муткуров ", проф. Георги Камарашев.

Въпреки интернационалната опозиция с този акт българският народ демонстрира на всички, че е обединен и не е изгубил идеалите си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР