Съдържание:Ограничете солтаКонсумирайте храни, намаляващи холестеролаИзбягвайте да пържитеОграничете алкохола и кафетоЯжте

...
Съдържание:Ограничете солтаКонсумирайте храни, намаляващи холестеролаИзбягвайте да пържитеОграничете алкохола и кафетоЯжте
Коментари Харесай

Как да се храня здравословно при високо кръвно

Съдържание:

Ограничете солтаКонсумирайте храни, намаляващи холестеролаИзбягвайте да пържитеОграничете алкохола и кафетоЯжте чесън и лук  хранене при високо кръвно ‹›  Загряващи пластири при болки и контузии Препоръчано за теб:Загряващи пластири при болки и травми20.00 лева.Виж ››

Патологичното поддържане на високо кръвно налягане или така наречен хипертония е проблем, който може да има съществени последици за организма – да вземем за пример сърдечно-съдови произшествия.

Освен посредством лекарства, кръвното може да се поддържа по-ниско и посредством вярна диета. Съществуват няколко съществени правила за хранене при съществуването на хипертония, които ще подобрят положението ви и ще подкрепят понижаването на налягането.

Ограничете солта

Колкото повече трапезна сол консумирате, толково по-голям е рискът да поддържате високо кръвно налягане. Но в случай че ограничите използването на натриев хлорид, това ще докара до по-редки хипертонични рецесии или до дълготраен спад в стойностите на кръвното. Алтернатива е също да замените трапезната сол с морска сол или хималайска, които са по-полезни по редица индикатори, само че също не прекалявайте и с тях.

Не забравяйте също, че всички подготвени храни, полуфабрикати, консерви и салами съдържат високи равнища на натриев хлорид. Така че пробвайте да ограничите потреблението им, като по-често приготвяте храна вкъщи, подправена с морска или хималайска сол.

Консумирайте храни, намаляващи холестерола

Високият холестерол и съществуването на шлаки в кръвоносните съдове водят непосредствено до хипертония и нараснал риск от сърдечно-съдови болести като цяло. Затова се стремете да консумирате повече храни, които водят до понижаване на нездравословния холестерол и до повишение на потребния. Стремете се също да консумирате храни, укрепващи здравето на кръвоносната система.

Препоръчва се да добавите в режима си повече ядки, семена, бобови храни, зеленолистни плодове и зеленчуци, постни меса и риба, кайсии, зеленчуци, пълнозърнести храни, картофи, кафяв ориз. Ограничете оптимално тлъстите меса, бялата захар, бялото брашно, пълномаслените млечни артикули.

 здравословно хранене при високо кръвно

Избягвайте да пържите

Ограничете или съвсем напълно спрете да приемате ястия, сготвени посредством пържене. Не забравяйте, че по заведенията огромна част от храните са приготвени във фритюрник, което е още по-вреден метод за готвене. Заменете пърженето с печене, скара, грил и варене. Така освен че намалявате приема на модифицирани мазнини, само че и намалявате приема на калории.

Ограничете алкохола и кафето

Алкохолът и кофеинът са врагове на хората с високо кръвно налягане или са предразположени към хипертония. Ограничете се до едно, най-много две слабоалкохолни напитки дневно. Пийте по най-много едно кафе дневно или заменете ободряващата напитка с различен сурогат – безкофеиново кафе или чай.

Яжте чесън и лук

Чесънът и лукът са едни от най-ефективните средства за битка с високото кръвно налягане. Добавяйте ги по-често към блюдата си, като не забравяйте, че е най-полезно да ги консумирате свежи и без топлинна обработка. Ползвайте по-често и лимон, който също е главно средство за битка с високото кръвно налягане.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР