Съдържание:Намалете кофеинаСпрете алкохолаНаправете си режимСъздайте благоприятна температураНе се хранете късноСледобедна

...
Съдържание:Намалете кофеинаСпрете алкохолаНаправете си режимСъздайте благоприятна температураНе се хранете късноСледобедна
Коментари Харесай

Как да спим по-добре?

Съдържание:

Намалете кофеинаСпрете алкохолаНаправете си режимСъздайте удобна температураНе се хранете късноСледобедна дрямкаМелатонинМедитирайте  Как да спим по-добре ‹›  Загряващи пластири при болки и контузии Препоръчано за теб:Загряващи пластири при болки и травми20.00 лева.Виж ››

Добрият сън е едно от най-важните неща за нашето здраве. Нарежда се на челните места дружно с уравновесената диета и постоянното спортуване.

Множество проучвания и изследвания приказват за вредите от недоспиването и по какъв начин те въздействат на всяка сфера от нашия живот. Най-често те могат да доведат до проблеми с тежестта, хормоните и когнитивните ни функционалности.

Ето значими препоръки за добър сън от експерти.

Намалете кофеина

Естествено, първият ни съвет е обвързван с потреблението на обичаното кафе. Избягвайте прекаляването с питиета, богати на тази съставна част. А вечер - просто забравете. Факт е, че кофеинът може да се задържи в тялото ви и да работи в продължение на 6 - 8 часа.

Спрете алкохола

 Намалета алкохола

Друга субстанция, която може да се отрази отрицателно на съня ви, е алкохолът. Според учени той въздейства отрицателно на производството на мелатонин, главния хормон на съня. Също по този начин може да провокира хъркане, а оттова и накъсаност на нощната ви отмора.

Направете си режим

Опитайте се да си създадете режим на заспиване и пробуждане. Хубава концепция е да си лягате и да ставате едновременно. Така ще приучите организма си на регулярност, която един ден ще ви се отплати.

Създайте удобна температура

Нагласете температурата в спалнята на към 20 градуса. Всичко над нея не е прелестно за тялото ви и няма да способства за по-добрия сън.

Не се хранете късно

 Ядене вечер

Опитайте се да вечеряте по-рано. Дайте на тялото си време да обработи признатата храна и да си почине, с цел да можете по-късно да спите умерено.

Следобедна сънливост

Ако имате проблеми със съня през нощта, пробвайте се да не си подремвате следобяд. Това единствено в допълнение ще усложни казуса ви през нощта.

Мелатонин

Можете също по този начин да си вземете хранителна добавка мелатонин, която да вземате вечер преди лягане. Тя подкрепя смутената функционалност на хормона със същото име и ще ви обезпечи постоянен и добър нощен сън.

Медитирайте

 Медитация за добър сън

Много хора, които имат проблеми със съня, поучават да се медитира преди лягане. Това оказва помощ да освободите мозъка си от насъбраните денем проблеми и задания. Ако не можете да медитирате, може да си пуснете хубава и спокойна музика, да почетете книга или просто да дишате надълбоко. Това са подходи за по-добър сън.

Ако въпреки всичко не можете да заспите, не се напрягайте. Станете, свършете нещо, разходете се из апартамента/къщата. Хубаво е активността да е монотонна, с цел да провокира унесеност. Ако въпреки всичко казусът продължава, посетете доктор, с цел да вземете нужните ограничения.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР