С вълнуващо тържество, учениците и педагози от Начално училище Св.

...
С вълнуващо тържество, учениците и педагози от Начално училище Св.
Коментари Харесай

Банско празнува 95 години от построяването на начално училище Св. Паисий Хилендарски

С вълнуващо празненство, учениците и педагози от Начално учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски “ гр. Банско означиха 95 години от построяването на учебното заведение. Чрез техния авторски театър „ Големия свят на дребния принц “ те предадоха страстите си от пътуването на децата в света на знанието и научаването на житейските уроци, водени вещо и с обич от учителите.


Големият салон на читалището не съумя да побере всички, които желаеха да станат част от празника, тъй като за банскалии постройката на началното учебно заведение е знак и основна част както от персоналния им живот, по този начин и от историята, публичния, духовния и културния живот на Банско.
Сред формалните посетители на празника бяха Емилия Лазарова - зам. -министър на образованието и науката, Ивайло Златанов – шеф на РУО Благоевград, кметът на община Банско Стойчо Баненски, секретарят на Общинската администрация Иван Докторов, някогашни шефове на Началното учебно заведение, шефове на образователни заведения.
Стойчо Баненски поздрави директорката Евгения Тренчева за това, че управлява сполучливо един здрав колектив от учители и сътрудници, който основава в Началното учебно заведение атмосфера на обич към знанието и учението и на блян към творчество.
Кметът акцентира думата „ нашето “, която всеки в Банско употребява, когато иде тирада за Началното учебно заведение, и която свързва в мощна прочувствена връзка банскалии. Той напомни, че тъкмо преди 100 години, на 9-ти май 1924 година,

Общинският съвет, отпред с тогавашния кмет Лазар Гълъбов, и учебно настоятелство одобряват окончателното решение за изграждане на учебното заведение, едно доста самоуверено, предизвикателно и амбициозно решение в тези сложни времена – единствено десетина години след освобождението на Банско, в следвоенните години и тежките последствия от националната злополука. Ето за какво честваме годишнина от изграждане на постройка - тя има своето значение като архитектурен и публичен обект, само че нямаше да има цената, която и́ придават нашите мемоари, почтено настояще и огромни упования за бъдещето, съобщи прочувствено Баненски.

Начално учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски “ е приютено в чудесните условия на вековния си дом. Колективът му се отнася с любов и почитание към историческите обичаи, само че в същото време е съумял да го трансформира в едно от най-модерните в страната. Училище, в което децата пристъпват прага за първи път страхливо и с неспокойствие, а скоро по-късно то се трансформира в техен втори дом, където ги обичат, учат и възпитават.

П.Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР