С приемането на еврото страната ни ще повиши кредитния си

...
С приемането на еврото страната ни ще повиши кредитния си
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Въвеждането на еврото ще намали лихвите по кредитите

С приемането на еврото страната ни ще увеличи кредитния си рейтинг и това ще докара до понижаване на лихвите по заемите, съобщи служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов пред БНР.   Той акцентира, че навлизаме в цикъл, в който лихвите ще се повишават и добави, че в случай че през 2024 година изпълним националната цел да приемем европейската валута, ще можем да използваме всички европейски принадлежности по време на рецесии, а банковата ни система ще бъде по-стабилна.   За да няма спекулативни действия в комерсиалните обекти, ще би трябвало да бъдат активизирани регулаторните органи още преди влизането ни в еврозоната, сподели още вицепремиерът.    Според него датата за приемането на еврото остава реалистична, само че към момента не сме изпълнили няколко критерии и инфлацията продължава да бъде прекомерно висока.

" Обикновено решението от страна на Съвета на Европейски Съюз за влизане се взема през юли, по-късно през август би трябвало да се случи въвеждането на цени в лв. и в евро “, изясни Пеканов пред  " Нова телевизия ".   За да не се стига до покачване на цените при приемането на еврото, Комисията за отбрана на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да подхващат ясни дейности в посока секване на нелоялни практики и спекулации, сподели още той.

„ В първите дни на въвеждане на еврото в Хърватия видяхме някои спекулативни действия в търговски обекти – чиста корист. Това е сериозен проблем, който ние би трябвало да адресираме, това е главният проблем – обособени търговски субекти да спекулират и да употребяват тази опция, с цел да покачват цените “, сподели още вицепремиерът пред " Нова телевизия ".  

Пеканов дефинира осведомителната акцията на на " Възраждане " за иницииране на референдум против въвеждането на еврото като лъскава и добре готова. „ Навсякъде стартират един куп легенди и съгласно мен погрешни обстоятелства, да вземем за пример, че ще се откажем от паричната си политика. Ние сме се отказали от нея през 1997 година с влизането във Валутния ръб “, разяснява той. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР