С помощта на БСП работниците извоюваха за няколко седмици това,

...
С помощта на БСП работниците извоюваха за няколко седмици това,
Коментари Харесай

Милка Христова: Самоорганизиралите се шофьори от градския транспорт постигнаха много сериозна победа

С помощта на Българска социалистическа партия служащите извоюваха за няколко седмици това, което години наред не са могли да получат от синдикатите, разяснява заместник-председателят на СОС
Самоорганизиралите се водачи от градския превоз реализираха доста сериозна победа. Това разяснява заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова ден след сесията, на която беше гласуван отчетът на кмета Йорданка Фандъкова за нарастване на главната заплата на водачите в столичните автотранспорт и електротранспорт на 1150 лв..

" Фактът, че служащите се обърнаха не към синдикатите, а към Българска социалистическа партия, приказва самичък по себе си, разяснява тя. – Благодарение на личните си старания за няколко седмици водачите извоюваха това, което години наред не са могли да получат от синдикатите. След като подписката им наброи над 1200 души, което е повече от една трета от формалния брой синдикални членове в градския превоз, управленията на синдикатите си дадоха сметка за мащаба на недоволството и се пробваха да го овладеят, да го тушират и да го оглавят. Опитът им обаче беше извънредно безразсъден ".

Милка Христова засяга бурната и нападателна реакция на някои представители на синдикатите по време на съвещанието на Комисията по превоз и туризъм в сряда по въпроса за ремонтите на тоалетните, подложен от ръководителя на Горско стопанство на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов. " Те се борели 17 години тоалетните на крайните спирки да бъдат ремонтирани, а, видите ли, в този момент Българска социалистическа партия се намесила и им лишила самодейността!? Тук незабавно изниква въпроса за успеваемостта от работата на синдикатите през тези 17 години на битка, разяснява заместник-председателят на СОС. - И кой споделя, че въпросът за увеличението на заплатите на трудещите и подобряването на изискванията на труд са непокътната територия на снидикатите и никоя политическа мощ, най-много Българска социалистическа партия, не може да се намесва?! "

Според Милка Христова не трябва да бъдат омаловажавани, а би трябвало да бъде отдадено дължимото почитание на гражданската сила и увереност на водачите от градския превоз да отстояват правата си, без значение дали са, или не са синдикални членове. " На сесията в четвъртък изглеждаше извънредно несериозно непрекъснатото натрапчиво повторение на тезата, че нарастването на заплатите се дължи единствено и само на законните представители на синдикатите ", разяснява тя.

Общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия имаха забележки за метода, по който ръководещите плануват да обезпечат средствата за нарастването на заплатите на водачите в градския превоз. " Предвижда се те да дойдат след промяна на общинския бюджет в посока нарастване на приходите от налога за възмездно придобиване на имущества в размер на 5,3 милиона лв., изясни Милка Христова. - Прави усещане обаче методът, по който тези пари ще бъдат „ вкарани” в Икономическата рамка. Те ще влязат в нея като дотация, която би трябвало да доближи, забележете, до транспортните оператори, респективно до водачите, посредством увеличение продажбата на транспортни карти и документи. Нещо, което, съгласно нас, е рисковано и не подсигурява действителното приемане на тези средства от транспортните оператори и водачите. Причината е, че наклонността, която следим, не приказва за сходна опция. Затова нашето предложение беше тази сума да мине посредством Регламент 1370 на Европейския съюз. Така ще бъде обезпечено повишението на заплатите, без то да бъде обвързано с възможна продажба на транспортни документи. За страдание, нашето предложение не беше признато ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР