С новата административна реформа, в която първоначално трябваше да има

...
С новата административна реформа, в която първоначално трябваше да има
Коментари Харесай

Ева Майдел критикува реформата в държавната администрация

С новата административна промяна, в която в началото трябваше да има редуциране на държавната администрация, само че по-късно се откриха нови министерства и институции, максимата “да се откри работа за човека” става все по-важна. Това сподели евродепутатът от ГЕРБ/СДС Ева Майдел, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

" Сетих се за това преди няколко седмици, когато стана ясно, че Литва може да получи непредвидена поддръжка от Тайван – капиталов проект за 200 милиона $ за започването на произвеждане на най-хубавите микрочипове (или полупроводници) в света. Европа е в трескаво търсене на решение на казуса с дефицита на такива чипове, които се създават главно в Тайван и Южна Корея. Нарушените вериги за доставки в резултат на пандемията, внезапно нарасналото търсене от Китай и други производители на електроника, както и съвпадения от неприятни условия сътвориха международен дефицит на микрочипове, изключително на най-висококачествените.

Затова цели заводи за коли в Европа трябваше да затворят за седмици, а чакането за нов принтер или преносим компютър доближи 6 месеца. На този декор се появява историята на Литва. Накратко, след прочут политически поклон към Тайван, Литва получи комерсиално ембарго от Китай, само че и мигновено предложение за вложения и най-важното - транспорт на познание и технологии от Тайван. Част от тях са свързани с държавната компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, която държи 54% от пазара на микрочипове в света. Пробивът на прибалтийската страна е впечатляващ, тъй като Франция и Германия към този момент неведнъж са опитвали да договорят сходни вложения в областта на чиповете, само че без триумф ", уточни Ева Майдел.

" В същото време, през днешния ден Европейската комисия разгласи така наречен Chips Act, с който цели да насърчи развиването на екосистема за производството на микрочипове в Европейски Съюз. В препоръчаното законодателство има правила за по-лесно разпределяне на държавна помощ, както и разнообразни принадлежности за финансиране на развойна активност и произвеждане. Целта е през 2030 година 20% от производството на микрочипове в света да се осъществя в Европейски Съюз.

Амбицията е за четворно нарастване по отношение на настоящето равнище и са планувани спомагателни 11 милиарда евро обществен запас в допълнение на вложенията, които страните от Европейски Съюз към този момент са насочили в тази сфера. За страдание, статистиката демонстрира, че тъкмо от фондовете на Европейски Съюз, които ще обезпечават огромна част от финансирането в областта на микрочиповете – Европейският съвет по нововъведения, част от Хоризонт Европа, и Европейската банка за развиване, Източна Европа като цяло се показва много несполучливо. Едва 3 от 65 компании, които са получили поддръжка при последното разпределяне, са от Източния блок ", добави евродепутатът.

" Съживяване на производството на микрочипове в България или най-малко влизането в европейската екосистема за тях е опция, която поражда рядко. Това е съвпадане на дисбаланс в производството и доставките, увеличаваща се потребност, софтуерна ниша и благоприятни условия за финансиране. Позволявам си да дам тази концепция на Министерството на нововъведенията. Все ми се коства, че откакто то към този момент по този начин и по този начин е основано, работата му напълно не е да води работни групи със Северна Македония.

Без да наскърбявам никого, само че какъв брой нововъведения можем да вземем от Скопие? Или новаторско ще решим исторически спор, когато извадим историята от него? Едва ли. Затова направете по този начин, че България да се включи интензивно в самодейността на Европейски Съюз. Проучете опциите за привличане на вложения, за създаване на потенциал и експерти по тематиката и организирайте работни групи с Тайван, както прави Литва ", сподели още Ева Майдел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР