Рязко застудяване и опасно време в редица области на страната!

...
Рязко застудяване и опасно време в редица области на страната!
Коментари Харесай

Зимата най-накрая идва: Жълт код за опасно време в редица области

Рязко захлаждане и рисково време в редица области на страната! Жълт код за значителни превалявания е разгласен за Северозападна България. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник и Кюстендил.

На прохода " Петрохан " натрупа към 15 см снежна завивка. Пет машини почистват и обработват пътните платна. Забранено е прекосяването на товарни камиони над 12 тона. Забраната важи до 31 март.

Пътните платна на прохода към този момент са изчистени и обработени, само че поради понижаването на температурите и валящият през целия ден дъжд има предпоставки за заледявания.

 Автомобил се прекатурна по таван, откакто голямо дърво се свлече на пътя му. На път от Лом за София, малко преди на стигне върха на прохода " Петрохан ",  голямото дърво се свлича пред колата на Румен. „ Отгоре със страшна мощ пред мен се стовари дървото. Вече нямаше къде да отида, на 5 метра разстояние бях от него и тогава колата се завъртя и се прекатурна. Беше дребния Дявол, тъй като съумях да изляза ”, споделя за претърпяното Румен Асенов.

Водачът съумява да излезе през прозореца на обърналия се автомобил, като се отървава единствено с охлузвания. ”Сега ще забележим кой ще заплати колата, тъй като това е по виновност на АПИ ”, безапелационен е той.  

От регионалната „ Пътна организация ” прецизираха, че дървото е паднало от  30 метра височина.  Твърдят, че дърветата в региона се преглеждат постоянно. „ Такъв е регионът, в който падат дърветата. Непрекъснато се вършат обходи и се почистват, само че това дърво е нависоко ”, съобщи инж. Мария Страхилова от  Областно „ Пътно ръководство ”- Монтана.

През целия ден на прохода валеше дъжд, подправен на моменти със сняг. „ Добре е, стига да не застудее. Ако застудее - ще стане стъкло ”, съобщи Свилен Симеонов.

Инж. Мария  Страхилова беше безапелационна, че при рухване на температурите се реагира, с цел да не се заледи. Снегорините са в подготвеност. Видо е зад кормилото на машината от 2 часа през нощта.

„ Нормално зимно време. Клони има паднали, тъй като вали дъжд, мокро е и се чупят ”, показва Видо Костов, който е водач на снегорин.

Някои от водачите обаче се оплакаха, че пътят е хлъзгав. „ Изчистено е, само че е опесъчено с пясък. Това обикновено ли е? Навсякъде се пързаля по завоите ”, заяви  Йордан Йорданов.

Заради усложнената зимна конюнктура от полицията усилват униформените на пътя. Започва и полицейска акция от довечера.

От полицията  поучават шофьорите  да потеглят на път, готови за зима та и да не подхващат рискови маневри.

В останалата част от страната ще е облачно със слаб дъжд. Ще продължи да духа леден вятър. Изключение ще са югоизточните региони, където вятърът ще е южен и топъл. Максималните температури през днешния ден са в необятни граници - от едвам 2-3 градуса в северозападните региони и до 14-15 - в крайните южни. 

Над планините ще бъде облачно с превалявания от дъжд, по високото и от сняг. В Стара планина и в по-ниското ще вали сняг. Максимална температура на височина 1200 м ще е към 7 градуса, 2000 метра - към 1.

Валежите ще продължат и през идващите дни. В събота по-значителни количества чакаме в Южна България. В планините ще вали сняг. Температурите ще се намаляват. Застудяването ще донесе сняг в нощта против неделя и в Западна, и Северна България. В началото на новата седмица едва и за малко ще се затопли, само че ще остане облачно с превалявания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР