Най-добрият период за почивка на морския бряг у нас ще

...
Най-добрият период за почивка на морския бряг у нас ще
Коментари Харесай

Кога да идем на море? Климатолог отговаря

Най-добрият интервал за отмора на морския бряг у нас ще бъде от 20 юли до 15 август, предвижда пред Българска телеграфна агенция климатологът гл. помощник, доктор Симеон Матев, учител в СУ “Св. Климент Охридски “ в Геолого-географския факултет, катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология “.

През годините в този период в съвсем 90 % има слънце и няма облаци 22 дни, уточни той. По нашето Черноморие най-голяма е вероятността за превалявания през юни, сподели още Матев.

Най-вероятният сюжет за лятото, съгласно климатолога, е да е по-топло от естественото, а преваляванията да са по-малко от нормата.

Следващата възможност е лятото да е по-топло от нормалното с превалявания към нормата. С още по-малка възможност е още веднъж да бъде по-топло от нормалното, само че преваляванията да са над нормата. Почти неосъществим сюжет е лятото да е с температури под нормалните, разяснява той.

Към този миг дълготрайните сюжети на математическите модели за пресмятане на времето сочат, че в Европа и на Балканите то ще бъде по-топло от нормалното. Очакванията са превишенията по отношение на нормата да са с към 1-2 градуса и ни следва следващото горещо лято, сподели Матев.

Той обаче означи, че една дълготрайна прогноза постоянно крие прочут риск да не се сбъдне. За повече от 15 дни напред успеваемостта на прогнозата не е изключително огромна, уточни климатологът.

В момента с по-голяма сигурност може да се приказва за юни – междинните температури у нас ще бъдат с градус-два по-високи от естествените, количеството на преваляванията ще бъде близо до естественото, като по-голямо количество превалявания ще паднат в Западна България, най-много в планинските региони, а условия за по-дълго засушаване ще има в Югоизточна България, уточни Симеон Матев.

През юли се чака повтаряне на температурното равнище, както през юни, т.е. упованията са аномалията да бъде с 1-2 градуса над нормата, а количеството на преваляванията наподобява ще бъде по-малко от нормалното, т.е. ще има дълги интервали без превалявания, което от своя страна ще увеличи заплахата от пожари, добави той.

От климатична позиция два са най-горещите интервали в страната – към началото на юли (1-8 юли), третата декада на юли и огромна част от дните през август – тогава съвсем постоянно са най-горещите дни през годината и с 85-90% сигурност може да се каже, че тази година най-високите температури в страната ще са над 40 градуса, уточни специалистът.

България също е част от климатичните промени, разяснява Симеон Матев. Той означи, че има две неподходящи метеорологични взаимоизключващи се феномени – наводнения от една страна, от друга - горещини, в една и съща област. По думите му 10-20 години не са задоволителни да кажем, че климатът ни се трансформира от сдържан към субтропичен, само че този интервал е задоволителен да кажем, че са настъпили промени и климатът у нас в някои връзки има черти на субтропичен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР