Руският външен министър Сергей Лавров завършва посещението си в Босна

...
Руският външен министър Сергей Лавров завършва посещението си в Босна
Коментари Харесай

Лавров предупреди: Не правете опити за промяна на Дейтънското споразумение!

Руският външен министър Сергей Лавров приключва визитата си в Босна и Херцеговина и отпътува за Белград, където ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич и с министъра на външните работи Никола Селакович.

След среща със сръбския член на босненското председателство Милорад Додик в Източно Сараево Лавров съобщи, че всеки опит да се промени Дейтънското съглашение, поставило завършек на войната в Босна и Херцеговина преди 25 години, ще докара до съществени последствия.

" Бих желал да предупредя напълно съществено някои наши сътрудници да не се вършат опити за разрушение на Дейтънската архитектура ", сподели Лавров на конференция след срещата с Додик.

По думите на съветския първи посланик процесът по евроинтеграция на страната може да се реализира единствено при съблюдаване на правилата на това съглашение. Той сподели това по отношение на мненията на някои западни дипломати и босненски политици, че са нужни промени в съглашението, с цел да може страната да направи промени.

Дейтънското съглашение поставя завършек на войната сред босненски сърби, хървати и бошняци, в която са убити към 100 000 души, а два милиона са принудени да изоставен домовете си. Но четвърт век по-късно Босна и Херцеговина, разграничена на два самостоятелни района, остава нефункционална, а промените са блокирани от съперничещи си етнически водачи, означи Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР