Празникът Цветница, наричан още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклин ден

...
Празникът Цветница, наричан още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклин ден
Коментари Харесай

 Цветница е!  Традиции и обичаи 

Празникът Цветница, именуван още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклин ден или Палмова неделя, се отбелязва в шестата неделя от Великия пост, като тази година се пада на 9 април. Почита се както от Православната, по този начин и от Католическата и Протестантската църкви.

На този ден християнският свят отбелязва тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим. Според библейската легенда той идва в града на магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него маслинови клончета и своите облекла и го възхваляват като месиански цар.

Легендата твърди, че откакто Исус възкресил Лазар, който бил мъртъв от четири дни, той тръгнал дружно с учениците си към Йерусалим. По пътя изискал от учениците си магаре, те го взели от близкото селце Витфагия и по този начин той влезнал тържествено в Йерусалим. След влизането си Исус траял към храма, където се смилил и изцелил голям брой заболели хора. Поради тази причина на този ден в църквата се носят върбови клончета, които заменят палмовите, освещават се с молитва за благословение и здраве. Носят се от вярващите вкъщи, с цел да бъдат здрави. На този ден даже животните са изкарани на паша, закичени с върбови клончета. Има вярване, че в случай че някой човек доста е боледувал, би трябвало да увие върбовите клончета към кръста си и по този начин ще се отърве от заболяванията.


Традициите
Цветница е празник на цветята и с този ден приключват моминските пролетни игри. Привечер на този ден на площада се събират моми и ергени, с цел да играят последното Лазарско хоро. Към него се причисляват още моми и момци, с което хорото се затваря. Това е първото подписано хоро след възбраната да се играят хора по време на Великденските пости.

Лазарките от предния ден отиват на реката и пускат своите цветни венци. Момата, чийто венец изплува най-отпред, най-първа ще се задоми. Ако венецът се заплете и остане на едно място – женитба скоро не се планува. Избира се и кума, като се сложи късче самун върху дръвче и всяка мома пуска своето в реката. Клончето, на която мома отиде най-далече – тя ще бъде кумата. Кумата от този ден до Великден е най-важната. Всички моми мълчат пред нея, тя води хорото и нея люлеят на люлката. След това момите се събират в нейния дом, а тя ги гощава с постни гозби като коприва и питка.

Хлябът на Цветница не е елементарен. Сутринта рано момите стават и замесват ритуален самун, именуван „ кукли ”. Той има разнообразни форми. От там е и другото име на празника Цветница – Куклин ден.

На празничната софра би трябвало да има постни ястия като фасул, картофи, коприва. Тъй като Цветница съответствува с Големия пост, на този ден е разрешено да се яде риба.

На Цветница честват всички, които носят имена на растения, цветя, дървета като Явор, Ясен, Детелина, Ралица, Цветелина, Цвета и техните производни.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР