- Руският собственик обяви, че обмисля продажба на рафинерията си

...
- Руският собственик обяви, че обмисля продажба на рафинерията си
Коментари Харесай

Шоуто Лукойл: Сбогом или не

- Руският притежател разгласи, че обмисля продажба на рафинерията си в Бургас. - За евентуални купувачи се спрягат азерската SOCAR, американски и катарски фондове. - Сделката не е обезпечена, несъмнено е, че от този месец вносът на съветски нефт стопира.
" Лукойл " може да продаде активите си в България. Новината пристигна на 5 декември от самата съветска компания, като от там оповестиха още, че другите варианти, в това число продажбата на бизнеса, ще бъдат оценени благодарение на интернационалните консултанти.

Новината за преосмисляне на тактиката, в това число и за бъдещето на активите в страната, за момента наподобява като следващ епизод от PR войната, която се води сред политици от ГЕРБ и Движение за права и свободи (по-конкретно Делян Добрев и Делян Пеевски, получили прякора Д2) и рафинерията в последните месеци със съществени детайли на дезинформация и от двете страни.

Делян Добрев съобщи, че чака митинги на чиновници на " Лукойл ", както и че рафинерията се готви за бягство поради " осъществявани от компанията нарушавания на петролното ембарго на Европейски Съюз от рафинерията ". Кирил Петков се похвали в Брюксел, че стопира доставките на съветски нефт в България. А с цел да надскочат тази му поръчка, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Йордан Цонев, внесоха следващ законопроект в Народното събрание за преустановяване на вноса на съветски нефт, този път с дата 1 януари.
Реклама
Политическата дъвка с дерогацията и точната й дата обаче към този момент има все по-малко значение. Новината, че " Лукойл " може да стартира публично да си търси покупател, в действителност идва с последния танкер, претрупан с съветски петрол за рафинерията. От сектора обясниха, че програмата с съветски доставки на нефт за декември е канцелирана, като рафинерията минава към неруски първични материали, в това число някакво количество бразилски петрол. Причината за това е главно възбраната за експорт на ненужните артикули от активността на рафинерията по квота, за което ръководещите партии към този момент се схванаха да завърши от 1 януари. Въпреки че то към момента не е написано публично, датата била доказана като крайна.

Най-важният за публиката миг - ще има ли разтърсване на пазара на горива, на какъв потенциал ще работи рафинерията и какво ще се случи с цените, още веднъж е неглижиран. Ако има нещо позитивно, то е, че най-малко все още цената на петрола е ниска, а първите месеци на годината са по-слаби като ползване на бензин и дизел в страната. Изпълнителната власт обаче е почнала да се приготвя за възможен протест от страна на " Лукойл " във връзка с работата на предприятието и е в търсене на технолози, които да се включат при потребност.
Приказки за продажба
Заявката на " Лукойл " най-малко все още е, в случай че има продажба, тя да стане през капиталов съветник, а решенията надали ще се взимат в България. На локална почва обаче към този момент започнаха да се въртят имена на купувачи, като всичко досега е в областта на спекулациите.

Основните сюжети плануват стратегически вложител, офшорна компания или фонд. Стратегическият вложител е малко евентуален заради местоположението на рафинерията и компликациите по снабдяването й с петрол, зеления преход и нужните вложения в тази посока, както и нормалния отрицателен марж на облагата в рафинирането. Очакванията са бургаската рафинерия още веднъж да влезе в подобен отрицателен цикъл, като той прави смисъл единствено при съществуването на цялостна отвесна конструкция.
Реклама
За стратегически вложители от месеци се въртят няколко имена от района като азербайджанската държавна петролна компания SOCAR, която има голяма рафинерия в Турция, и казахстанската KazMunayGas, притежател на румънската Rompetrol (като последното към този момент съвсем не се споменава). Наличието на други лични рафинерии наоколо обаче може да е проблем, а по линия на SOCAR като антитеза се спряга и неналичието на средства.

Възможен остава италианският сюжет. " Лукойл " продаде петролната рафинерия ISAB в Сицилия на кипърската капиталова компания G.O.I. Energy след утвърждение от италианските управляващи. Партньор е търговецът на първични материали Trafigura, който да обезпечи снабдяването. G.O.I. ENERGY има мажоритарен дял в Bazan Group, една от най-големите енергийни групи в Израел, ръководеща най-голямото интегрирано рафиниращо и нефтохимическо оборудване в страната. Представители на български политически кръгове обаче считат, че в тази договорка въздействието на " Лукойл " не е изчезнало.

Малко след новината от страна на " Лукойл " за евентуална продажба финансовият министър Асен Василев посочи, че в министерството са имали изпреварваща информация, че " Лукойл " се готви да продаде рафинерията си край Бургас. През октомври Василев заяви това и в изявление за FT, евентуално стъпвайки на информация от циркулираща преписка сред " Лукойл " и американската Global Oil Management Group. Движение в тази посока обаче надали ще има. Публичната информация за компанията демонстрира, че тя има тесни ползи в Карибския басейн, в Кюрасао и в производството на асфалт, а името й излиза около офшорни кавги.

Друго американско име, което се завъртя в общественото пространство през седмицата, е на фонда Cerberus Capital Management. Базираната в Ню Йорк капиталова компания ръководи активи за 60 милиарда $, дребна част от тях в енергийния бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР