Парното в София може да отиде с 30% надолу, но

...
Парното в София може да отиде с 30% надолу, но
Коментари Харесай

Парното в София с 30% надолу, в останалата част на страната – тесла


Парното в София може да отиде с 30% надолу, само че в останалата част на страната се обрисува тесла. Топлофикация София предлага да доставя на по-ниска цена топлинна сила. Дружеството има желание за новия ценови интервал от 1 юли цената за мегаватчас да бъде от 97.78 лв. без Данък добавена стойност. Предложената цена е с 29.11 % по-ниска по отношение на сегашната, която е 137.93 лв. за мегаватчас. Това се показва в заявление на топлофикационното сдружение до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

В същото време обаче единствено две са топлофикациите в страната, предлагащи понижение. Освен София, това е Плевен, където топлофикацията предлага цената на топлинната сила да стане 56.10 лева за мегаватчас. Това е с 42.13 на 100 по-ниска по отношение на актуалната.
Във Велико Търново, Бургас, Враца, Русе и Разград желаят повишаване
КЕВР публикува във вторник заявките за цени от 1 юли, като така наречените чувствителни данни  са сменени с хиксове.  В заявките на четири топлофикации даже цената, която оферират от 1 юли, е заличена и вместо нея са се появили три хикса.

Това са сдруженията в Пловдив, Варна, Перник и Сливен. Не е ясно за какво това се явява сензитивна информация и се крие, откакто законът повелява предложенията за цени да бъдат оповестени месец преди внасянето им в комисията.

Вероятно това е поради свадите през предходната година поради искане от сдруженията за огромно повишаване. Тогава КЕВР съвсем замрази цената на парното от 1 юли 2023 година, след шоковото повишаване, поради скъпия газ през 2022-а.

Останалите топлофикации предлагат поскъпване на парното и на топлата вода. Рекордът, както нормално, е на топлофикацията във Велико Търново. Тя купува газа от разпределително сдружение, а не на едро. Процентът на нарастване, което компанията е предложила, е 151,72.  В Бургас предлагането е парното да нарастне с 24,50 на 100, във Враца – с 24,49 на 100, в Русе – с 19,53%, в Разград – с 12,26 на 100.

Какво от тези оферти за повишаване и разноските на топлофикациите ще утвърди КЕВР, занапред ще се разбере. На 1 юли ще са ясни и цените.

Заявление за цени от 1 юли са изпратили до КЕВР и от ЕВН „ Топлофикация Пловдив “, само че данните в него са поверителни. В края на март от сдружението оповестиха, че съгласно тяхната калкулация крайната цена на топлинната сила би се трансформирала с 13 % нагоре.

Източник: 24 часа
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР