Нови протести и блокада на основни пътища последваха одобряването на

...
Нови протести и блокада на основни пътища последваха одобряването на
Коментари Харесай

Протести и сблъсъци в Тбилиси след като парламентът прие руския закон

Нови митинги и обсада на съществени пътища последваха одобряването на трето четене на противоречивия закон за " задграничните сътрудници " в Грузия.

84-ма депутати, най-вече от ръководещата партия " Грузинска фантазия ", гласоподаваха в поддръжка на нормативния акт, именуван от грузинците " съветският закон ", който класифицира медии и нестопански организации като сътрудници на непознато въздействие, в случай че получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Разгневени стачкуващи пробваха да пробият металните заграждения пред Народното събрание, само че бяха отблъснати от полицията, която употребява мощ против тях, съобщи Euronews Bulgaria.

Има десетки задържани, а някои от протестиращите са с пострадвания. На този декор министър председателят на Грузия отбрани закона, който отива за автограф при президента Саломе Зурабишвили.

" Това бе най-важният ден от позиция на укрепването на независимостта и суверенитета на нашата страна. Приемането на Закона за бистрота на задграничното въздействие дава мощни гаранции за дълготраен мир и успокоение в Грузия и за превъзмогване на така наречен поляризация – належащо изискване за интеграцията на Грузия в Европейския съюз ", разяснява Иракли Кобахидзе – министър председател на Грузия.

Кобахидзе добави, че законът е признат с политическо болшинство и опозицията няма право да провокира вълнения по улиците.

Съединени американски щати и Европейски Съюз предизвестиха, че законът за задграничните сътрудници заплашва европейското бъдеще на Грузия. Вашингтон даже съобщи, че може да преоцени връзките си с Тбилиси.

" Ако този закон бъде придвижен напред, без да дава отговор на нормите на Европейски Съюз, в случай че тази изразителност и клюки против Съединените щати и други сътрудници продължат, считам, че връзките ни са изложени на риск ", съобщи Джеймс О`Брайън – помощник-държавен секретар за Европа.

О`Брайън даде да се разбере, че Вашингтон може да спре напълно помощта за Тбилиси, в случай че грузинското държавно управление преглежда американската администрация като съперник, а не като сътрудник.

" Ако има принуждение против хора, протестиращи против закона, Съединени американски щати ще наложат наказания на виновните представители на грузинските управляващи ", сподели той.

Критици дефинират текста като " опасност в съветски жанр " за свободата на словото и подкопаване на напъните Грузия да стане част от европейското семейство.

Процесът по приемането на закона бе съпроводен от ежедневни всеобщи митинги на жители и опозиционни политици. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР