Винаги съм се противопоставял в политическата намеса в енергетиката. Тя

...
Винаги съм се противопоставял в политическата намеса в енергетиката. Тя
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Ако цените са правилно регулирани, дори няма да има нужда от Фонд Сигурност

" Винаги съм се противопоставял в политическата интервенция в енергетиката. Тя доста от дълго време трябваше да се развива по свободен метод. Енергетиката не е бранш, който би трябвало да извършва обществени функционалности. “

Това съобщи пред bTV енергийният специалист и ръководител на Българската браншова камара на енергетиците проф. Валентин Колев.

Според него, изказванията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който предвижда, че от първи юли цената на тока ще се увеличи, са нелепи. Причината съгласно Малинов - насъбран недостиг във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

" Фонд " Сигурност “ трябваше да се попълня от по този начин нареченото " Задължение към обществото “, което отпадна. Трябваше да се попълня от свръхпечалбите на енергийните сдружения, които към този момент мъчно могат да се намерят при тези цени на електрическата енергия. Ако цените са вярно контролирани, даже няма да има потребност от Фонд " Сигурност “, изясни специалистът.

" Цената на тока към този момент мъчно може да се дефинира даже от регулатора. Средната цена за предишния месец на Българската самостоятелна енергийна борса е 113 лв., при над 200 лв. за миналата година за същия интервал “, добави проф. Колев.

Той разяснява, че е имал упования да отпадне нощната сила, защото тя съставлява не повече от 15, 20% от общото ръководство и няма да докара до фрапантно нарастване на сметките за битовите консуматори.

По думите му единият блок на АЕЦ " Козлодуй “ е изцяло изключен, а другият работи на понижена стойност, само че това не е причина за разнообразни цени на електрическата енергия.

" В момента, изключително като има слънце, присъединяване на фотоволтаиците е над 3000 мегавата като произвеждане. Даже в моментите, в които има такова огромно произвеждане, има и огромен експорт “, изясни професорът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР