Руският президентъ Владимир Путин заяви, че финансите на фирмата за

...
Руският президентъ Владимир Путин заяви, че финансите на фирмата за
Коментари Харесай

След метежа: Разследват Пригожин за изразходването на 2 млрд. долара

Руският президентъ Владимир Путин съобщи, че финансите на компанията за кетъринг на шефа на наемната войска " Вагнер " Евгений Пригожин ще бъдат разследвани след неговия протест. По думите му, че " Вагнер " и нейният създател са получили съвсем 2 милиарда $ от Русия през последната година.

Първоначално Путин се закани да потуши протеста, сравнявайки го с военните вълнения, довели до революциите от 1917 година, а по-късно и до революция, само че часове по-късно беше реализирана договорка, по силата на която Пригожин и някои от бойците му да заминат за Беларус.

Говорейки пред бойци от съветската войска на среща в Кремъл, Путин съобщи, че постоянно е уважавал бойците на Вагнер, само че че е реалност, че групата е била " напълно финансирана " от държавния бюджет.

Той съобщи, че тя е получила 86 милиарда рубли (1 милиарда долара) от съветското министерство на защитата в интервала от май 2022 година до май 2023 година

Освен това кетъринг компанията " Конкорд " на Пригожин е спечелила 80 милиарда рубли от държавни поръчки за доставка на храна за съветската войска, сподели Путин.

" Надявам се, че в границите на тази договорка никой не е откраднал нищо или, да речем, е откраднал по-малко, само че ние, несъмнено, ще проверяваме всичко това. "

Пригожин, който Путин не загатва по име, не може да бъде открит за коментар по тематиката.

По-рано тази година той съобщи, че постоянно е финансирал " Вагнер " независимо, само че е потърсил в допълнение финансиране след началото на войната в Украйна.

В понеделник той съобщи, че не се е опитвал да срине съветската страна и че си остава родолюбец, който се пробва " да си разчисти сметките с съветското министерство на защитата ". /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР