Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун

...
Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун
Коментари Харесай

Ключовите изводи, които разбрахме от срещата Путин - Ким

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският водач Ким Чен Ун организираха диалози, които Кремъл дефинира като " доста основни ", само че с изключение на няколко обществени фотоси, към момента няма никаква информация какво се е случило при закрити порти.

Двамата водачи си стиснаха ръцете на космодрума " Восточний " в съветската Амурска област; по-късно Ким се качи в лимузината " Аурус " на Путин, създадена в Русия; след това подвигна тост за своя сътрудник, като даде обещание Русия да накаже " злите сили " – диктаторски език, който наподобява утвърждава ужасната, изтощителна война на Путин против Украйна, написа в разбор по тематиката CNN.

Двете страни обаче не организираха конференция и не издадоха официално съобщение. Не бяха оповестени обществено никакви покупко-продажби.

Да се разбере каква е същинската равносметка от срещата на върха в съветския Далечен изток е предизвикателство, макар че залогът в международен мащаб е значителен, добавя CNN.

Още през юли съветският министър на защитата Сергей Шойгу отиде в Пхенян с явен лист с покупки. След година и половина на високоинтензивни бойни дейности в Украйна запасите от муниции на Русия са мощно изчерпани, а американски чиновници предизвестиха, че Северна Корея и Русия обмислят евентуални покупко-продажби за попълване на доставките за войната на Москва в Украйна.

Северна Корея разполага със забележителен боеприпас на Корейския полуостров.

И въпреки че до момента няма публични доказателства, че такава договорка е била контрактувана в Русия – тя би означавала Пхенян да влезе в конкуренция с индустриалните бази на Съединени американски щати и членовете на НАТО, които последователно, само че устойчиво обезпечават на Украйна боеприпасите, от които тя се нуждае. Това е конкуренция на живот и гибел, в която Путин явно разчита, че поддръжката за Украйна ще намалее с навлизането на Съединени американски щати в сезона на президентските избори.

Какво може да получи в подмяна Пхенян?

Режимът на Ким е мощно изолиран: Многобройните наказания са ориентирани против Северна Корея поради нейните нуклеарни и балистични стратегии.

Да не забравяме и обстоятелството, че в предишното даже Русия се е присъединявала към глобите против Северна Корея.

Но наподобява, че в този момент Путин протяга избавително въже към Ким, защото личното му държавно управление е подложено на наказания поради пълномащабното навлизане в Украйна и хвърля „ моркова “ на достъпа до съветски технологии.

По време на посещаване на космодрума, кореспондент попита Путин дали Русия ще помогне на Северна Корея да " изстреля свои лични спътници и ракети " – на което той отговори: " Точно по тази причина дойдохме тук ".

" Лидерът на Северна Корея демонстрира огромен интерес към Космоса, към ракетите. Ние ще покажем нашите нови обекти ", сподели Путин.

Интересът на Ким към софтуерни играчки с резултат на фойерверки може да звучи ненапълно безобидно. Но формулировката на водача на Кремъл припомня за остарелия анекдот, приписван на комика Морт Сал, за Вернер декор Браун, немския академик пионер в технологията на балистичните ракети на нацистка Германия по време на Втората международна война: " Той се целеше в звездите, само че от време на време уцелваше Англия ", отбелязва CNN.

Приносът на декор Браун към ракетната технология и към галактическата стратегия в Съединени американски щати е съответно документиран. Неговата работа проправя пътя както към проучването на Космоса, по този начин и към създаване на междуконтинентална балистична ракета, способна да носи нуклеарни оръжия по целия свят.

С днешна дата обаче международните водачи и геополитическите анализатори към момента са пред голяма осведомителна неопределеност, когато става въпрос за евентуален софтуерен продан сред Северна Корея и Русия.

Съединени американски щати считат, че Пхенян към този момент взе участие във войната в Украйна, като е предоставял оръжие на наемническа формация " Вагнер ".

Евгений Пригожин, създателят на " Вагнер ", отхвърли изказванието като " нищо повече от злословия и спекулации ", преди да загине мистериозно, откакто самолетът му се разруши предишния месец.

Ако Русия предава технология за изстрелване на ракети на Северна Корея, тогава светът евентуално може да стане очевидец на по-широките световни последствия от най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 година насам. А доближаването на две изолирани световни сили може да се разгърне по непредвиден и рисков метод, добавя CNN.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР