Австрийският професор по радиохимия и физична радиоекология проф. д-р Георг

...
Австрийският професор по радиохимия и физична радиоекология проф. д-р Георг
Коментари Харесай

Проф. Георг Щайнхаузер пред БНТ: След Чернобил има радиокативен цезий почти навсякъде в Европа

Австрийският професор по радиохимия и физична радиоекология проф. доктор Георг Щайнхаузер е в България за , който стартира през днешния ден.

Научната му активност на международно известния академик потегля в 250-киловатовия проучвателен реактор на Атомния център TRIGA в Техническия университет във Виена. Той е гост-лектор на университетите в Колорадо, Фукушима, Хановер.

Понастоящем е учител в Техническия университет във Виена. Неговите занимания са с радиационния отпечатък върху околната среда след нуклеарни произшествия. Проф. Щайнхаузер и е член на голям брой влиятелни комисии за нуклеарна сигурност и е създател във водещи научни издания.

През април светът означи 38 години от нуклеарната повреда в АЕЦ " Чернобил ". Радиоактивният облак тогава мина и над България, а хората не бяха предизвестени за случая.

" Вярно е, че Съюз на съветските социалистически републики държа в загадка за повредата и не заяви на никого. В резултат на случая в Чернобил почвата и екосистемата в цяла Европа на процедура е тежко инфектирана. Има радиокативен цезий съвсем на всички места. Интересно е, че дивите свине са доста чувствителни на цезий. И те са съвсем толкоз радиоактивни в този момент, колкото бяха и през 1986 година Нивата не спадат и това е доста изненадващо ", изясни проф. Щайнхаузер.

Според него следствията за хората от тази повреда мъчно могат да бъдат преценени, тъй като резултат на излагането на радиоактивност е ракът, само че той не е рядко срещано заболяване и по тази причина е мъчно да се реши в кои случаи е вследствие на радиоактивност и в кои е от други аргументи.

За хората е съвсем невероятно да се направи ясно разграничаване сред това, което Чернобил е провокирал и всичко останало. Проф. Георг Щайнхаузер счита, че сигурно има радиоактивен цезий в животните и в България. Не по-малко обаче има и в дивите свине в Австрия и Германия, където ловците не ги отстрелват и по тази причина популацията им е много огромна.

Вижте цялото изявление с проф. Георг Щайнхаузер на Евгения Атанасова за предаването във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР