Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис написа писмо до председателя на Европейската

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис написа писмо до председателя на Европейската
Коментари Харесай

Гръцкият премиер настоява ЕК да предприеме действия срещу мултинационалните компании

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис написа писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, призовавайки за дейности по въпроса за териториалните ограничавания на доставките в границите на европейския обединен пазар, оповестява електронното издание на в..

Териториалните ограничавания на доставките са ограничавания, наложени от мултинационални производители, с цел да попречат на търговците на дребно и едро да се доставят, където пожелаят, в границите на европейския обединен пазар. Предишно изследване на Комисията откри, че Териториалните ограничавания на доставките костват на потребителите в Европейски Съюз над 14 милиарда евро годишно.

Писмото от 18 май обрисува опасенията на Мицотакис по отношение на въздействието на Териториалните ограничавания на доставкитевърху покупателната дарба на потребителите и приканва за решителни ограничения за справяне с казуса.

„ Неотдавнашната инфлационна рецесия докара до забележителна ерозия на покупателната дарба на европейските жители и акцентира, от една страна, асиметричната мощ на някои огромни мултинационални компании във връзка с тяхната диференцирана ценова политика във връзка с обособените държави-членки, и от друга неизползваната групова мощ на нашия Съюз “, споделя той в писмото.

„ С оглед на идните европейски избори решаващо политическо предизвикателство за Европейски Съюз е да показва освен способността си да дефинира верните цели в светлината на проблемите, които вълнуват европейските общества – а оправянето с високите цени безспорно е едно от тях – само че и да се намесим уверено, бързо и дейно, с цел да намерим решения на тези проблеми “, споделя той.

В същото писмо гръцкият министър председател се застъпва за „ по-смели стъпки “ за усилване на конкуренцията и прозрачността в границите на единния пазар, като подсигурява, че всички жители, „ без значение от страната, в която живеят, могат да се насладят на резултатите от амбициозния общ европейски план.. ” Той акцентира нуждата от законодателство на равнище Европейски Съюз за дейно справяне с практиката на Териториалните ограничавания на доставките, които, съгласно него, незаслужено завишават цените на маркови съществени потребителски артикули от мултинационални компании в избрани държави-членки спрямо други.

Мицотакис приключва, като разпознава няколко основни ограничения за битка с Териториалните ограничавания на доставките, в това число подсилване на правото на конкуренцията на Европейски Съюз, възбрана на нелоялни търговски практики, които попречват паралелната търговия, унищожаване на езиковите ограничавания върху етикетирането на продуктите и попречване на мултинационалните компании да ползват диференцирани тактики за ценообразуване в държавите-членки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР