Компанията Блу ориджин на Джеф Безос успешно изстреля екипаж от

...
Компанията Блу ориджин на Джеф Безос успешно изстреля екипаж от
Коментари Харесай

90-годишен астронавт летя до ръба на Космоса

Компанията " Блу произход " на Джеф Безос сполучливо изстреля екипаж от шестима души до ръба на Космоса през днешния ден, възобновявайки бизнеса си с галактически туризъм за първи път, откакто суборбиталната ѝ ракета " Ню Шепард " беше приземена през септември 2022 година поради повреда, съобщи Ройтерс.

Сред пасажерите в капсулата беше и Ед Дуайт, първият негър претендент за астронавт от 60-те години на предишния век, който обаче не полита в Космоса. След сполучливия полет през днешния ден той стана най-възрастният човек, стигнал до Космоса. Дуайт е на 90 години и 8 месеца, отбелязва Ройтерс.

" В възторг съм ", сподели Дуайт при кацането.



Снимка: Българска телеграфна агенция

Liftoff of
— Blue Origin (@blueorigin)

Капсулата с екипажа на борда беше изстреляната на борда на ракетата " Ню Шепард " от стартовата площадка на " Блу произход " край отдалечения необитаем град Ван Хорн, щата Тексас. Тя се отдели от ракетата и се издигна над земната атмосфера, до момента в който ускорителят пое назад към Земята, както беше планувано.

Капсулата се върна с парашути, като задача беше с дълготрайност към 10 минути. Един от трите й парашута не се отвори изцяло - проблем, който може да бъде оценен за идващите полети, отбелязва Ройтерс.

Forever changed.
— Blue Origin (@blueorigin)

Сред пасажерите имаше предприемач и водач. Те са платили за полета на компанията " Блу произход ". Мястото на Дуайт е финансирано от организация с нестопанска цел и частна фондация. От компанията на Безос не разкриват сумите, против които галактическите туристи си обезпечават място на борда на капсулата, отбелязва Ройтерс.

Thank you, astronauts!
— Blue Origin (@blueorigin)

Възобновяването на туристическите полети на " Ню Шепард " беше главен приоритет за новия основен изпълнителен шеф на " Блу произход " Дейв Лимп, който беше притеглен от " Амазон " в края на предходната година. Милиардерът Джеф Безос е създател и на двете компании. Той интензивно работи, с цел да направи галактическата си компания по-конкурентна на " Спейс Екс " на Илон Мъск, отбелязва Ройтерс.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР