В последните години за слънцезащита започна да се говори не

...
В последните години за слънцезащита започна да се говори не
Коментари Харесай

5 мита за вредата от слънцето и слънцезащитата

В последните години за слънцезащита стартира да се приказва освен през летния сезон. Причините за това са сложни - от измененията в климата и изтънения озонов пласт през повишения брой на злокачествени кожни формирания до по-голямата осведоменост по тематиката.
 Меланома, рак на кожата, слънцезащита и тревожните прогнози на учените
Когато слънцето не е наш другар

Тревожно проучване за рака на кожата

Последното е единственото радостно от гореизброените. Затова и няма да се уморим да повтаряме, че слънцезащитни артикули би трябвало да се употребяват през цялата година върху откритите елементи от тялото. Ето и най-честите легенди, свързани с предпазването от слънцето.

Мит: В облачни дни слънцето не е рисково
 Снимка 664298

Вредата, която слънчевите лъчи нанасят на кожата, се дължи на ултравиолетовата радиация, а не на температурата. Въпросната радиация прониква и през облаците, като даже може да бъде увеличена от това, че се " отразява " в тях. Комбинацията с вятър ни подсигурява слънчево изгаряне, в случай че не употребяваме слънцезащитен артикул.

Мит: Ако почернея, само че не изгоря, не е рисково
 Снимка 664297

Всъщност всяко потъмняване на кожата след излагане на слънце е тип контузия. Организмът ни отделя меланин в опит да защищити кожата от UV лъчите. Ако желаеме да се защитим от слънцето, би трябвало да стоим на сянка с шапка на главата и слънцезащитен артикул с фактор SPF 50.

Мит: Прозорците на колата защищават от изгаряне
 Снимка 664295

Освен в случай че не са затъмнени, прозорците на колите понижават, само че не блокират изцяло UV радиацията. Което значи, че наложително употребяваме слънцезащита върху лицето и ръцете си в колата, даже и да не планираме да стоим навън.

Мит: Колкото по-висок е SPF факторът, толкоз по-дълго пази
 Снимка 664296

Съкращението SPF на слънцезащитните артикули идва от sun protection factor или " слънцезащитен фактор ". Продуктите с SPF30 блокират към 97 % от UV лъчите, до момента в който тези с SPF50 - към 98 %. Продължителността на отбраната им не зависи от фактора, а от миналото време. Препоръчително е продуктът да се нанася наново на два часа, изключително когато се потим или сме се къпали в морето/басейна.

Мит: Изгарял съм преди и към този момент няма смисъл да се защищавам
 Снимка 664300

Когато не е наложително да развием рак на кожата. Когато обаче изгаряме всяка година или през година, усилваме тройно риска да развием меланома спрямо хората, които в никакъв случай не са имали слънчево изгаряне, оповестяват Cancer Research UK. Никога не е късно да стартираме да сме по-предпазливи с излагането на слънце - като начало ни би трябвало слънцезащитен артикул с фактор най-малко SPF30, шапка, слънчеви очила и да бъдем на сянка в летните дни сред 11 сутринта и 16 следобяд.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР