Руският олигарх купи 14.6% от акциите на Арсенал през 2007

...
Руският олигарх купи 14.6% от акциите на Арсенал през 2007
Коментари Харесай

Стан Крьонке надви Алишер Усманов в битката за "Арсенал"

Руският олигарх купи 14.6% от акциите на Арсенал през 2007 година за 75 млн. паунда

© Maxim Zmeyev Още по тематиката
Собственикът на " Милан " не заплати дълга си към фонда Elliot и е на път да изгуби акциите

Надеждите на китайския притежател на италианския клуб за триумфи към този момент не се оправдават
10 юли 2018
Арсен Венгер ще напусне " Арсенал " след 22 години отпред на " артилеристите "

С френския управител клубът завоюва три трофеи и 17 трофея, като се трансформира в един от най-финансово постоянните в света
21 апр 2018
" Манчестър сити " е футболният тим с най-голяма финансова мощност в света

Класацията на Soccerex регистрира индикатори като евентуалните вложения от страна на притежателя, цената на играчите и чистите отговорности на клубовете
4 яну 2018
Перфектната футболна стихия

Защо британските клубове заплатиха над 1 милиард паунда за нови играчи
2 сеп 2016 550 млн. паунда е цената на договорката. Американският състезателен магнат Стан Крьонке, който има контролния дял в британския футболен клуб " Арсенал ", подписа договорка за пазаруването на каузи от 30% на другия огромен акционер – съветския олигарх Алишер Усманов, оповестява Financial Times. Сделката е на стойност 550 млн. паунда и бележи края на борбата сред двамата милиардери.

Това е последният епизод от дългогодишния спор сред Крьонке и Усманов. През май съветският бизнесмен направи оферта от 1 милиарда паунда за каузи на Крьонке. Тогава американецът отхвърли с претекст, че неговите акции " не са били, не са и няма да се продават в бъдеще ". Крьонке желае да ръководи " Арсенал " дълго и по тази причина имаше предпочитание да откупи дяловете на руснака, с който са в обтегнати връзки.

Преди години Усманов искаше да придобие акциите на миноритарните притежатели в клуба и по този метод да има над 51%, което щеше да му даде по-голяма власт. В последна сметка Крьонке завоюва разногласието сред двамата. Ключово в борбата посред им се оказа решението на различен от огромните акционери - лейди Нина Брейсуел-Смит, да продаде своите 15.9% на Крьонке.

Въпреки каузи си от 30% съветският олигарх в никакъв случай не е имал място в борда или власт по отношение на решенията, засягащи метода, по който се ръководи " Арсенал ". Това усложни продажбата на каузи му на друга заинтригувана страна, друга от Крьонке.

Сделката

Продажбата прави оценка клуба на 1.8 милиарда паунда, а препоръчаната цена е малко по-висока от отхвърлената от Усманов оферта през октомври предходната година. След като тогава получи предложение за 525 млн. паунда, той сподели: " Винаги съм бил и ще не преставам да бъда парещ покровител на " Арсенал " и виждам моя 30-процентен дял като значим аспект за отбрана на ползите на почитателите в клуба. " Разочаровани от представянето на клуба и неналичието на съществени суми за прехвърляния, предходната година почитателите пожелаха американецът да продаде акциите си на Усманов.

Руският олигарх купи 14.6% от акциите на Арсенал през 2007 година за 75 млн. паунда в партньорство с британско-иранския предприемач Фархад Мошири, който в този момент е притежател на противника Everton.

Сделката се финансира със заем от 557 млн. паунда от Deutsche Bank и малко над 45 млн. паунда лични средства на Крьонке. Тя ще докара до отварянето на нова глава в историята на клуба, откакто американецът ще го ръководи еднолично.

Нова епоха за " Арсенал "

В 130-годишната си история " Арсенал " в никакъв случай не е бил ръководен като частна компания от един човек и почитателите държат това да продължи. Следващата годишна среща на акционерите ще се състои на 26 октомври, като се чака на нея тръстът на последователите да изрази още веднъж тези свои терзания.

Смяната на собствеността идва, когато " Арсенал " потегля на нова епоха на терена. Испанецът Унаи Емери смени французина Арсен Венгер, който беше отпред на тима 22 години, и ще изведе футболистите в първия мач от започващото състезание на Висшата лига в неделя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР