Иван Гранитски е носител на Националната награда за поезия Евтим

...
Иван Гранитски е носител на Националната награда за поезия Евтим
Коментари Харесай

Иван Гранитски е носител на Националната награда за поезия „Евтим Евтимов“

Иван Гранитски е притежател на Националната премия за лирика " Евтим Евтимов ". Той беше публично награден през днешния ден от ръководителя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, а награждаването се състоя в залата за четене на името на поета Евтим Евтимов в Народно читалище " Братя Миладинови – 1914 " в Петрич. 

Преди формалното награждаване събралите се посетители и общественици сервираха цветя на паметника Евтим Евтимов на градския площад, който също носи името на поета. 

Пред присъстващите Боян Ангелов сподели, че се радва, че в навечерието на 24 май е в този южен български град. " Тъй като Петрич е част от незабравимата македонска българска земя, аз съм щастлив, че мога да бъда с вас, да споделим насладата си от основаването на българската писменост от светите братя Кирил и Методий, сподели Ангелов. 

Той уточни, че на българската кирилица през днешния ден пишат повече от 300 млн. души и е една от трите съществени писмености на Европейския съюз. С това точно би трябвало да се гордеем и за мен е особена горделивост, че имам достойнството да връча Националната литературна премия за лирика на името на Евтим Евтимов, в неговия роден град, в читалнята, която носи неговото име и на площада, който носи името му, сподели ръководителят. Именно по този начин българската общност би трябвало да уважава своите поети, добави още той.

Ангелов уточни, че Гранитски е човек с няколко ипостаса – като деятел, основател и труженик на най-българското издателство " Захарий Стоянов ", като учен на Българската академия на науките, като книжовен критик, изкуствовед. Но ние връчваме тази премия за поета Иван Гранитски, който сътвори невероятни облици в българската лирика и я издига на друго равнище, сподели Ангелов. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР