Руски учени прогнозират, че тази зима идват едни най-големите студове.

...
Руски учени прогнозират, че тази зима идват едни най-големите студове.
Коментари Харесай

Страшни студове идват тази зима

Руски учени предвиждат, че тази зима идват едни най-големите студове. Те базират прогнозите си на проучване върху придвижването на циклоните и антициклоните, извършено в Арктика.

Според Руската хидрометеорологична работа и ръководителят на изследването Роман Вилфанд, идващата зима ще бъде доста по-студена от предходните две.

Най-студено се чака да бъде през февруари, когато температурите ще падната доста под нормата за месеца.

Според съветските учени тази зима ще нахлуят студени зимни маси, които ще се редуват с кратковременно стопляне.

 Лед

Наблюдения в региона на Арктика предходната година записаха сравнителна резистентност на циклоните, което е разрешило и нахлуването на топъл въздух.

През тази зима обаче циклоните в Арктика ще се редуват с антициклони, които ще докарат в Западна Европа мразовит въздух от Баренцово и Карско море.

Сурова зима тази година предвещават и националните поверия. Ябълките и черешите в цялата страна всеобщо цъфнаха, което е знак за тежката и студена зима.

Според възрастните гора от великотърновския град Дебелец сходен всеобщ разцвет на овошки е необичайност в региона и се случвало единствено преди страшни зимни студове.

Според националните вярвания цъфнало дърво в края на лятото или началото на есента е предвестител за доста студена и продължителна зима. Специалистите пък свързват естествения феномен тази година с поройните дъждове.

 Овошки

Цъфнали кестени и люляци в доста региони на България също вещаят ниски температури. Такива дръвчета бяха снимани в центъра на Габрово, в Търговище и по пътя сред градовете Дупница и Благоевград.

Според метеорологични прогнози въз основата на националните вярвания тази есен ще бъде доста къса и най-вече дъждовна, а зимата и снеговете ще ни връхлетят изненадващо.

В Добруджа към този момент се виждат и първите ята на птици, отлитащи на юг. Това нормално се случвало в края на септември – след настъпването на есенното равноденствие.

Синоптиците от Българска академия на науките споделят, че ни чака малко циганско лято преди температурите съществено да се намалят. Още идната седмица се чака стопляне, след което студеното време и дъждовете ще продължат.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР