Руски банкер на средна възраст и червенокоса защитничка на правото

...
Руски банкер на средна възраст и червенокоса защитничка на правото
Коментари Харесай

Как Русия инфилтрира оръжейни организации в САЩ, за да помогне на Тръмп

Руски банкер на междинна възраст и червенокоса защитничка на правото да се носи оръжие – това са основните настоящи лица в историята по какъв начин Русия се е пробвала да инфилтрира Националната оръжейна асоциация (NRA) на Съединени американски щати, с цел да стигне до високопоставени републиканци и в последна сметка до президента Доналд Тръмп.

Това са Александър Торшин и Мария Бутина. Бутина е в ареста и чака обвинявания в скрит план и шпионаж в интерес на Русия.

64-годишният Торшин е юрист, политик и банкер, непосредствен на президента Владимир Путин. От 2015 година е зам.-гуверньор в Руската централна банка, бил е и народен представител и е някогашен труженик за узаконяване на оръжията за персонална приложимост в Русия – тематика, изключително значима за консервативните републиканци.

Испанските управляващи го подозират във връзки с съветския мафиот Александър Романов, който в свои телефонни диалози го назовава " Ел Падриньо ", " Кръстникът ". Романов бе наказан през 2016 година и съгласно Мадрид Торшин е бил основна фигура в бизнеса му. Те са се готвели да го арестуват по време на негово пътешестване в страната, само че в последния миг той се отхвърля да пътува, евентуално предизвестен какво го чака.

От април той е измежду руснаците, попаднали под американски наказания. ФБР го проверява за пране на пари в интерес на съветското държавно управление през NRA в опит да помогне на акцията на Тръмп.

Любов към оръжията

Протежето му Бутина е била негова асистентка и точно тя основава съветската организация " Право на оръжие ". Покрай интереса си към оръжията двамата биват показани на върхови фигури от Националната оръжейна асоциация на Съединени американски щати, постоянно посещават конвенциите ѝ и стават " доживотни членове " на организацията. Те самите стартират да канят американци на събития в Русия.

Така Бутина се среща с републиканския лобист Пол Ериксън, с който по-късно заживява в Съединени американски щати. Според правосъдното министерство през март 2015 година, когато стартира предизборната акция, Бутина праща на Ериксън имейл, показващ проектите ѝ за " специфичен план " с молба за мненията му. Тя сочи, че републиканците евентуално ще завоюват контрола върху държавното управление и че това ще е сполучлив миг връзките с Русия да се подобрят. NRA към този момент централно място в партията, защото финансира претендентите и събитията ѝ, а Бутина и Торшин имат връзки с водачеството ѝ, тъй че тя ще изиска бюджет от 125 000 $, с цел да взе участие в приближаващите значими събития. Ериксън ѝ отвръща със препоръки и ѝ изпраща лист с значими медийни, бизнес и политически фигури, с които би трябвало да се запознае.

Малко откакто Тръмп влиза в надпреврата и внезапно натрупва поддръжка, Бутина участва на конференцията FreedomFest в Лас Вегас и даже му задава въпрос от публиката – каква ще бъде политиката му по отношение на Русия и ще анулира ли глобите?


Кампанията напредва

През 2015 година и 2016 година тя продължава да пътува сред Съединени американски щати и Русия, и през март 2016 година тя праща на американец имейл, че " имат " да " " от страна на Путин " за основаването на информационен канал, демонстрират свидетелства на сътрудник от ФБР. През май 2016 година Ериксън праща мейл на служителя на акцията на Тръмп Рик Диърборн (вече признал се за отговорен пред специфичния прокурор Робърт Мюлър) с тематика " Връзка с Кремъл ", в който написа, че интернационалната активност на NRA му разрешава постепенно да стартира да построява " заден канал " с Кремъл. " Кремъл има вяра, че републиканец в Белия дом е единствената опция за рестарт на връзките " и Путин е " смъртоносно сериозен в желанието си да построи добра връзка с господин Тръмп ", написа той.

Диърборн предлага конвенцията на NРА в Кентъки като място за среща с " емисар на Путин ". Малко по-късно различен закостенял деятел праща сходен имейл на Диърборн, в който прецизира, че въпросният човек е Торшин. Имейлът бива препратен на Джаред Къшнър, който написа, че поканата не трябва да бъде одобрявана.

 Как Русия инфилтрира оръжейни организации в Съединени американски щати, с цел да помогне на Тръмп
© Reuters

Бутина и Торшин са на конвенцията и се срещат с Доналд Тръмп младши там, чийто юрист твърди, че са водили единствено общ диалог за оръжия. Две седмици по-късно той получава по имейл предложение да бъде екипиран с инкриминираща информация за Хилъри Клинтън, без да е изрично открито, че сред двете събития има връзка.

През август Бутина се мести в Съединени американски щати със студентска виза и заживява с Ериксън, който е два пъти по-възрастен от нея. През октомври той написа на собствен прочут, че е обезпечил " МНОГО персонална линия за връзка " сред Кремъл и висши републикански водачи посредством NRA.

След изборите

Бутина се пробва да уреди Торшин и други руснаци да участват на Молитвената закуска във Вашингтон, като е трябвало президентът да се срещне с тях сутринта преди събитието – на 2 февруари 2017 година В последния миг обаче тя бива отсрочена, защото чиновник от администрацията подава информация за съмненията на Торшин за връзки с мафията.

През април тази година Бутина свидетелства пред комисията по разузнаването в Сената и домът ѝ бива претърсен от ФБР. През май получава дипломата си. През юли тя и Ериксън приключват контракта си за наем и стартират да се приготвят за пътешестване, само че ФБР я арестува поради страха си да не би тя да напусне страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР