Руската полиция е арестувала журналистката Алсу Курмашева, която работи за

...
Руската полиция е арестувала журналистката Алсу Курмашева, която работи за
Коментари Харесай

Русия арестува журналистка от Свободна Европа с американско гражданство

Руската полиция е арестувала журналистката Алсу Курмашева, която работи за " Радио Свобода " - съветското поделение на " Свободна Европа ".

Курмашева има съветско и американско поданство. Паспортите ѝ обаче са отнети от полицията в Казан през юни 2023 година, когато тя е желала да отпътува за Чехия.

На 18 октомври, до момента в който дамата е чакала да ѝ върнат паспортите, тя е задържана с ново съображение - за това, че не е внесла документи в Министерството на правораздаването, с цел да бъде включена в регистъра на " задграничните сътрудници ", черния лист на Русия за медии и организации, които получават интернационално финансиране.

Това е първият случай, в който се образува дело против човек, който не се е вписал самичък като " задграничен сътрудник ", написа каналът SOTA.

Курмашева е уличена и за това, че е събирала " военни сведения ", в това число от мобилизирани академични преподаватели, и ги предавала на " задгранични източници ", съгласно медията " Татаринформ ".

Репортерката е застрашена от 5 години затвор.

Алсу Курмашева живее в Прага, само че през май се е наложило да се върне в Русия поради по фамилни аргументи.

От години тя разказва проблемите на националните малцинства в съветските републики Татарстан и Башкортостан, написа " Радио Свобода ".

Това е вторият случай, в който съветската полиция арестува публицист с задгранично поданство - след Еван Гершкович, сътрудник на Wall Street Journal.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР