Русия явно изгаря големи количества природен газ край полупразния в

...
Русия явно изгаря големи количества природен газ край полупразния в
Коментари Харесай

Защо Русия изгаря газ за милиони, вместо да го продава

Русия очевидно изгаря огромни количества природен газ край полупразния сега газопровод " Северен поток 1 ". Британската социална телевизия Би Би Си заяви, че към този момент от няколко седмици от прилежаща Финландия може да бъде забелязан извънредно огромен пламък, който гори в Портовая, северозападно от Санкт Петербург. Той се вижда ясно и на сателитни фотоси.

Посланикът на Германия в Лондон Мигуел Бергер съобщи пред Би Би Си, че внезапното понижаване на потреблението на съветски газ в Германия явно демонстрира резултат. Преди началото на войната в Украйна над 50% от потребявания в Германия газ беше занасян от Русия, до момента в който в този момент оттова са единствено към 10%. " Тъй като не могат да продават този газ на никое място другаде, те са принудени да го изгарят ", сподели Бергер.

Гори се газ за 10 милиона евро всеки ден

Изгаряният сега газ очевидно е бил предопределен за Германия. В непосредственост до Портовая се намира компресорна станция - оттова стартира газопроводът " Северен поток 1 ", който минава през Балтийско море. Руският енергиен колос „ Газпром “ е построил там и ново оборудване за производството на полутечен природен газ (LNG).

Изгарянето на газ в процеса на неговото преправяне не е нищо извънредно. Експертите обаче са изумени от големите количества. Въпреки че е мъчно да се дефинира тъкмо какво количество газ се изгаря, компанията “Rystad Еnergy ” допуска, че всеки ден в Портовая се изгарят към 4,34 милиона кубически метра газ. Става дума за стойност от към 10 милиона евро дневно. “Rystad ” пресмята още, че количеството газ, изхвърлено в атмосферата, е към 0,5% от дневното ползване на Европейски Съюз.

От “Rystad ” дефинират изгарянето на такива огромни количества природен газ като екологична злополука. Всеки ден се отделят към 9000 тона въглероден двуокис.

Екологичен проблем

Еса Вакилайнен, специалист от университета във финландския град Лапеенранта, приказва за сериозен екологичен проблем " изключително за региона на Северния полюс ". Там отделените сажди ще окажат въздействие върху световното стопляне.

" Никога не съм виждала толкоз мощен пламък от оборудване за полутечен газ ", споделя за Би Би Си Джесика Маккарти, специалист по сателитни данни в Университета в Маями. Според нея големият пламък се вижда на фотоси от юни насам. “Той просто не изчезва. Остава си все толкоз огромен. " Трудности при добива на полутечен природен газ в Портовая също могат да бъдат причина за изгарянето.

„ Газпром “ още веднъж прекъсва доставките

По съветски данни газопроводът " Северен поток 1 " сега работи единствено с 20% от потенциала си. Това значи, че всеки ден през Балтийско море до Германия се транспортират към 33 милиона кубически метра газ. Русия оправдава съкращаването на доставките с механически проблеми, които съгласно немското държавно управление са единствено предлог. В резултат на понижените съветски доставки сцените на природния газ в европейската търговия се усилиха в допълнение.

Освен това Русия разгласи, че доставките на газ по " Северен поток 1 " ще бъдат прекратени още веднъж за три дни, считано от 31 август. Последната останала турбина в компресорната станция Портовая ще бъде механически тествана на място от специалисти на Сименс.

Газпром отхвърля да разяснява изгарянето на газ. Пазарните наблюдаващи допускат, че по-нататъшно ограничение на доставките на съветски газ или даже цялостното им прекъсване ще докара до още по-голямо повишение на цените.

Нови консуматори за съветския газ?

Сега Германия получава по-голямата част от газа си от Норвегия. Допълнителни доставки на полутечен природен газ, да вземем за пример от Съединени американски щати, също ще понижат зависимостта от съветския природен газ. В същото време Германия се пробва да приключи дефинитивно зависимостта си от съветските енергийни доставки. Федералното държавно управление планува от 2024 година нататък всяка нова отоплителна система в домовете на потребителите да работи с най-малко 65% възобновима сила.

Русия пък към този момент реализира съглашение с Китай за спомагателни доставки на газ за азиатската страна. За Кремъл обаче не е елементарно бързо да откри други купувачи за своя природен газ. " Не всяко газово находище в Русия има директна връзка с водопровод, водещ към Китай. А наличните тръбопроводи са натоварени до последна опция ", съобщи енергийният специалист Доминик Мьост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР