Русия извърши ракетен тест, в който унищожи един от своите

...
Русия извърши ракетен тест, в който унищожи един от своите
Коментари Харесай

Тест на руска противосателитна ракета предизвика бурна международна реакция

Русия извърши ракетен тест, в който унищожи един от своите спътници. Инцидентът провокира интернационално отвращение, като публични лица показват евентуалната опасност, която отломките могат да причинят на Международната галактическа станция и другите спътниците, в ниска околоземна орбита.

 Plesetsk Cosmodrome 2015

Плесецк

Русия организира теста на 15 ноември 2021 година, изстрелвайки противосателитната ракета от космодрума Плесецк, на 800 километра северно от Москва. Ракетата унищожава остарял руски шпионски сателит – Космос 1408 – който в миналото е бил част от националната стратегия за наблюдаване на радиосигнала Целина. Изведен е в орбита през 1982 година

Според представителя на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс, унищожаването на Космос 1408 основава към 1500 броя едри парчета, както и стотици хиляди по-малки фрагменти. Докато по-големите могат да бъдат проследени, други са прекомерно дребни, с цел да бъдат засечени от Земята.

Това е опасност за МКС и китайската галактическа станция Тиангонг, защото те орбитират покрай или през облака от парчета на височина сред 440 и 520 километра над Земята.

Космическа разходка на Тиангонг

Осъждането на теста идва от доста страни, в това число Съединените щати, където публични лица акцентират дълготрайните рискове и евентуалните стопански последствия, които биха могли да зародят от такова деяние. НАСА също пуска изказване по отношение на заплахите, пред които са изправени хората на борда на МКС, в което админът Бил Нелсън сподели:

Началникът на галактическото командване на американската войска военачалник Джеймс Дикинсън прибавя, че ракетният тест „ ще продължи да съставлява опасност за дейностите в космоса за години напред, излагайки на опасности спътниците и галактическите задачи, както и налагайки повече маневри за отбягване на удари “.

Въпросните спътници включват такива за телефонни и изобщо свързочни услуги, GPS системи и прогнози за времето, всички от които са неразделна част от световната финансова система, международната промишленост и галактическите действия.

Що се отнася до своевременните ограничения, НАСА оповестява, че екипът на МКС – четирима американски астронавти, двама съветски космонавти и немски астронавт – е ориентиран да затвори люковете към радиалните модули. Люковете сред американските и съветските сегменти на станцията остават отворени.

Взета е спомагателна защитна мярка за заслон на екипажа след „ две прекосявания през или наоколо до облака от парчета “ като те обличат скафандърите си и се качват на разнообразни галактически кораби. Докато МКС минава през или покрай облак на всеки 93 минути, би трябвало да се скрият по този начин единствено два пъти, съгласно оценката на риска на НАСА в Хюстън, Тексас.

„ Русия развива и разпростира качества за интензивно отричане на достъпа и потреблението на космоса от Съединените щати и техните съдружници и сътрудници “, сподели Дикинсън. „ Руските проби на противосателитни оръжия ясно демонстрират, че Русия продължава да преследва противокосмически оръжейни системи, които подкопават стратегическата непоклатимост и съставляват опасност за всички народи.

Руските военни се опълчват на изказванията, че пробата е рисков, заявявайки, че това са планувани действия за подсилване на техните отбранителни качества. „ Съединените щати знаят сигурно, че получените фрагменти не са и няма да съставляват опасност за орбиталните станции, галактическите кораби и галактическите действия.

Сергей Шойгу, министър на защитата на Русия, прибавя, че ракетата е блъснала спътника „ с хирургическа акуратност. Произведените фрагменти не съставляват опасност за дейностите в космоса. “

Министерството на защитата на страната назова изказванията на Америка „ лицемерни “, заявявайки, че неотдавнашният тест е стимулиран от дейностите на страната в космоса, които са „ оценени като опасност “. Той също по този начин добави, че знае, че Пентагонът тества оръжия в орбита.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР