Румъния и Молдова работят със Съединените щати за увеличаване на

...
Румъния и Молдова работят със Съединените щати за увеличаване на
Коментари Харесай

Украйна го измисли. Алтернатива за зърното

Румъния и Молдова работят със Съединените щати за увеличение на износа на зърно от Украйна по река Дунав в миг, когато Киев търси различни направления, откакто Русия се отдръпна от така наречен Черноморска зърнена самодейност, съобщи почитан представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

" Опитваме се да подкрепим различни направления: това е най-много дунавският маршрут. Той е ситуиран в границите на териториалните води на НАТО. Така, че е един от най-привлекателните за нас, тъй като минава през по-сигурен кулоар ", съобщи пред публицисти формалният представител, който приказва под изискване на анонимност.
-->
" Този маршрут може евентуално да транспортира основни количества, ние ще се опитаме да удвоим количеството, преминаващо по този маршрут ", уточни още той.

Той добави, че в околните седмици ще има среща с румънски и молдовски публични представители, с цел да обсъдят по какъв начин да се максимизира дунавският маршрут.

Зърнената договорка, контрактувана с посредничеството Турция и Организация на обединените нации през юли 2022 година, разреши безвредния експорт на зърно от черноморските пристанища на Украйна. Миналия месец Москва напусна договорката, обвинявайки Запада, че попречва личния й експорт на зърно и торове.

Чрез съглашението се целеше облекчение на световната продоволствена рецесия и разреши износа на близо 33 милиона тона украинско зърно. Откакто се провали, цените на зърното скочиха, а съветските сили нападнаха украинските пристанища с ракети и дронове. 

Украйна е значим световен производител и експортьор на зърно и всекидневно доставя милиони метрични тонове храни от дълбоководните си черноморски пристанища в Одеса и Николаев. Наложи се обаче  да разчита на дунавските си пристанища, откакто Русия се отдръпна от съглашението предишния месец.

Вашингтон също по този начин работи с Турция, с цел да поддържа напъните й да върне Русия още веднъж в договорката, добави формалният представител. " Ние не участваме директно в договарянията, само че нашите екипи работят тясно с Организация на обединените нации и турците в поддръжка на опитите за рестартирането й ".

Турция прави опити да убеди Русия да се върне в зърнената договорка. Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган  да пътува в Русия скоро, с цел да разиска проваленото съглашение, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР