Родителите на ирански ученици, засегнати от вълна от мистериозни заболявания

...
Родителите на ирански ученици, засегнати от вълна от мистериозни заболявания
Коментари Харесай

Родители в Иран протестират след вълна от мистериозно заболяване сред момичета

Родителите на ирански възпитаници, наранени от вълна от мистериозни болести в девически учебни заведения в цялата страна, проведоха митинги в събота на фона на известията за нови случаи.

Те са били пред образователните заведения в най-малко четири региона на Техеран и в градовете Исфахан и Ардабил, заяви иранската работа на РСЕ/РС.

Смята се, че първият случай е станал през ноември, когато 18 ученички в град Кум са били отведени в болница. Те са се оплакали от гадене, главоболие, кашлица, затруднено дишане, сърцетуптене, изтръпване и болки в ръцете и краката.

От ноември насам има стотици случаи и към момента не е ясно каква може да е повода за болесттите. Някои от засегнатите са споделили, че са усетили миризма на хлор или почистващи препарати, а други са споделили, че им се е сторило, че усещат миризма на мандарини във въздуха.

Видеоматериали, оповестени в обществените медии, демонстрират протестиращи в Техеран, които викат антиправителствени лозунги като: " Нашият зложелател е тук, макар че споделят, че е Америка " и " Пръскането с киселина и отравянето са закононарушения ".

Иранските медии оповестиха, че в събота още десетки ирански ученички са били приети в болница в пет провинции, което наподобява е нова вълна от болести.

Последната зараза от случаи е зародила в западната провинция Хамедан, в провинциите Занджан и Западен Азербайджан в северозападната част на страната, в провинция Фарс в южната част и в Алборз в северната част на страната, оповестиха осведомителните организации Тасним и Мехр, като прибавиха, че доста от тях са били откарани в лечебни заведения за незабавно лекуване. Те съобщеват също, че множеството девойки са в положително положение.

След бавната реакция на управляващите някои упрекват държавното управление в съзнателно " отравяне " на ученичките, които са били в челните редици на последните антиправителствени митинги - най-голямата опасност за ислямското управление след революцията от 1979 година

Иран е обзет от безредици след гибелта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември, когато е била арестувана от полицията за това, че е носела погрешно хиджаб или шал на главата.

На 3 март президентът Ебрахим Раиси разгласи, че е наредил на министрите на разузнаването и вътрешните работи да проверяват случаите, които съгласно него са " скрит план на врага за всяване на боязън и обезсърчение у хората ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР