Република Северна Македония трябва да изпълнява добросъвестно Договора за приятелство,

...
Република Северна Македония трябва да изпълнява добросъвестно Договора за приятелство,
Коментари Харесай

Еврокомисията шокира Македония, объркване в Скопие

Република Северна Македония би трябвало да извършва добросъвестно Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България. Промените в конституцията би трябвало да се извършат предпочитано, а работата на Народното събрание би трябвало да се усъвършенства. Трябва да се усъвършенства и използването на законодателството по отношение на речта на омразата. Това са част от рекомендациите на Европейската комисия по отношение на промените, нужни за влизане в Европейски Съюз, посочени в годишния отчет на комисията, съобщи БГНЕС.

Провеждането на първата междуправителствена конференция през юли е ясно самопризнание за решимостта на Северна Македония да реализира промените, свързани с Европейски Съюз, твърди отчетът.
-->
Политически критерии

Относно извършените през октомври 2021 година локални избори, Службата за демократични институции и права на индивида на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) прави оценка, че те са били конкурентни и главните свободи са били необятно зачитани. През отчетния интервал обаче е реализиран стеснен прогрес в осъществяването на неизпълнените рекомендации, отправени от ОССЕ и Венецианската комисия. Според отчета, изборното законодателство следва да бъде изцяло преразгледано, с цел да се отстранят съществуващите несъответствия, а съответните закони би трябвало да бъдат признати навреме, по приобщаващ и транспарантен метод, много преди идващите избори. В това отношение управляващите би трябвало да усилят напъните си и да покажат политическа воля за по-нататъшно възстановяване на изборния развой.

Работата на Народното събрание е белязана от политическа поляризация, която забавя приемането на доста законодателни актове. Необходими са взаимни и бързи старания от страна на всички страни, с цел да се ускори предпочитано ролята на Народното събрание като конгрес за градивен политически разговор, изключително по програмата за промени на Европейски Съюз.

Парламент

„ Парламентът и държавното управление се ангажираха да стартират и реализиран предпочитано съответните конституционни промени предвид на включването в Конституцията на жителите, които живеят в рамките на страната “, се споделя в отчета. „ Предложенията за вътрешна промяна на Народното събрание, контрактувани по време на третия кръг на " Диалога Жан Моне " при започване на 2020 година, следва да бъдат приложени без по-нататъшно закъснение “.

Гражданско общество

Трябва да продължи работата по обезпечаване на наказателна отговорност за лицата, които са организирали или направили принуждение при нападението против Народното събрание на 27 април 2017 година, в това число с присъди на втора инстанция.

Особено внимание е належащо да се обърне на обезпечаването на дейно използване на съществуващото законодателство, а не на стартирането на ad hoc начинания.

Необходими са повече старания за възстановяване на прозрачността при правенето на политиките и включването на процесите на съвещания. Все още е належащо да се подобрят правните и финансовите рамки и да се приложат на процедура. Страната би трябвало също да ускори потенциала си за парламентарен надзор върху разследващите служби.

Съдебна система

Съдебната система на Северна Македония е достигнала несъмнено равнище на подготовка, т. е. е умерено готова. Известен прогрес е реализиран в региона на правосъдната система посредством постоянното използване на тактиката за правосъдна промяна, като по този метод са изпълнени рекомендациите на Венецианската комисия и на групата на старшите специалисти по систематичните въпроси на върховенството на закона. Необходимо е да се форсира темпът на осъществяване на тактиките за човешките запаси в правосъдната система и прокуратурата.

Борба с корупцията

Страната е постигнала несъмнено равнище на подготовка /е умерено готова в региона на предварителната защита и битката с корупцията. По редица каузи са постановени решения на първа инстанция. В сходство с рекомендациите от предходните години Държавната комисия за попречване на корупцията (ДКПК) е почнала няколко каузи, в това число каузи против високопоставени чиновници. Заключенията от нейните постоянни отчети следва да бъдат прегледани напълно.

Организирана престъпност

Северна Македония има известна степен на подготовка в битката с проведената престъпност. Тя е постигнала прочут прогрес, основно в оперативното съдействие с интернационалните сътрудници, както и в подобряването на координацията на дейностите за битка с проведената престъпност. Необходимо е да се направи повече за възстановяване на успеваемостта на правоприлагащите органи в битката с някои форми на престъпност, като да вземем за пример изпирането на пари и финансовите закононарушения. Разследващите центрове към Основната прокуратура би трябвало да бъдат укрепени, с цел да се реализиран задачите им за повишение на успеваемостта на следствията и възстановяване на координацията сред прокурорите, полицията и други съответни органи.

Борба с тероризма

Известен прогрес е реализиран в битката с тероризма и предотвратяването/отчитането на насилствения екстремизъм в сходство с задачите, избрани в взаимния проект за деяние за битка с тероризма за Западните Балкани и двустранното съглашение за осъществяване. През 2021 година е призната национална тактика за попречване на изпирането на пари и финансирането на тероризма (2021-2023 г.). Следва да продължи работата по реинтеграцията и ресоциализацията на завърналите се лица, както и по дерадикализацията в пандизите.

Основни права

Правната рамка за отбрана на главните права значително е в сходство с европейските стандарти.

Препоръките на Европейския комитет за попречване на изтезанията по отношение на третирането на арестуваните и наказаните лица обаче не са съответно изпълнени. „ Необходимо е да се усъвършенства използването на законодателството по отношение на речта на омразата и на националния проект за деяние във връзка с наредбите на Истанбулската спогодба “, твръди отчетът.

Механизмът за цивилен външен контрол над полицията към момента не действа пълноценно и в него липсват представители на организациите на гражданското общество.

Свобода на изложение

Необходима е по-голяма бистрота във връзка с медийната реклама от страна на държавните институции и политическите партии. Властите би трябвало да усилят напъните си за реформиране на публичния радио- и ефирен оператор, като подсигуряват неговата самостоятелност, професионални стандарти и финансова резистентност.

Регионално съдействие

По отношение на районното съдействие страната поддържа положителни връзки с други страни от процеса на разширение и продължава да взе участие в районни начинания.

„ Съществуващите двустранни съглашения, в това число Преспанското съглашение сред Северна Македония и Гърция, както и Договорът за другарство, добросъседство и съдействие с България, би трябвало да се извършват добросъвестно от всички страни “, упорства отчетът.

Икономически критерии

Що се отнася до икономическите критерии, Северна Македония е постигнала прочут прогрес и доближи положително равнище на подготовка в развиването на функционираща пазарна стопанска система.

Управлението на обществените вложения се нуждае от по-нататъшно възстановяване. Бизнес средата продължава да бъде спъвана от огромния размер на сивата стопанска система.

Задължения при участие в Европейски Съюз

Що се отнася до способността ѝ да поеме отговорностите, произлизащи от участието, Северна Македония е умерено готова в множеството области, обхванати от Клъстер 2 за вътрешния пазар, а точно свободното придвижване на артикули, услуги и капитали, интелектуалната благосъстоятелност, политиката на конкуренция, финансовите услуги и отбраната на потребителите и здравето. Страната е постигнала положително равнище на подготовка в региона на дружественото право, макар че към момента е на ранен стадий във връзка с свободното придвижване на служащи.

Не е реализиран прогрес в региона на политиката на конкуренция.

Необходими са обаче повече старания, изключително в областите, в които е реализиран стеснен прогрес, като цифровата промяна и медиите, както и образованието и културата.

Необходими са обилни старания и в региона на енергетиката, транспортната политика и трансевропейските мрежи. Страната би трябвало да форсира осъществяването на Икономическия и капиталов проект и на Зелената стратегия за Западните Балкани през идния интервал.

„ Северна Македония реализира доста добър прогрес, като се причисли напълно към общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз след експанзията на Русия против Украйна. По този метод Северна Македония сподели, че може да бъде благонадежден сътрудник “, декларира Европейска комисия в своя отчет.

Миграция

Северна Македония остава на един от главните директни направления за придвижване на мигранти. Страната продължава да играе градивна роля в ръководството на смесените миграционни потоци.

През август 2022 година Комисията контракти съглашение за статут със Северна Македония, което ще разреши на Европейската организация за гранична и брегова защита (Frontex) да разположи в страната непрекъснатия корпус на Европейската гранична и брегова защита. Очаква се съглашението да бъде подписано преди края на годината. Страната би трябвало да схване по-систематичен метод в битката с контрабандата на мигранти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР