Реновациите съвпадат с 40-годишнината от откриването на Тракийската царска гробница

...
Реновациите съвпадат с 40-годишнината от откриването на Тракийската царска гробница
Коментари Харесай

Свещарската гробница ще посреща своите посетители с ново впечатляващо осветление и изложба от април

Реновациите съответстват с 40-годишнината от откриването на Тракийската царска гробница с кариатиди през 1982 година
Започва планът за възобновяване, социализация и разпространение на тракийската гробница при село Свещари, покрай Исперих. Той е обвързван с отбелязването на 40 години от откриването на културния обект, част от историко-археологическия резерват „ Сборяново ”. Проектът е на стойност 184 000 щатски $ и се осъществя с поддръжката на американския Посланически фонд за запазване на културното завещание – Ambassador’s Fund For Cultural Preservation (AFCP). Ръководи се от фондация Credo Bonum, с поддръжката на Министерство на културата и ИМ Исперих.

До края на месец април ще бъдат осъществени усъвършенствания в гробницата, свързани с климатизация, осветяване и ел. съоръжения, основаване на напълно нов тематико-експозиционния проект на непрекъснатата галерия в лабиринта на културния обект. Ще бъдат осъществени и промоционални действия, свързани с 40-годишнината от откриването на тракийската царска гробница през 1982 година от доцент Мария Чичикова.

„ Щастлив съм, че след приемане на всички нужни разрешителни и съгласувателни процедури сме на път да приключим този извънредно значим и своевременен план. Тракийската гробница в село Свещари е от международно културно и историческо значение. Удоволствие е по какъв начин пред очите ни експерти от разнообразни сфери се сплотиха към концепцията за възстановяване на техническото положение на този извънредно значим за България обект. И защото активността ни съответства с 40-годишнината от откриването на гробницата, цената на свършеното се усилва неведнъж. Приканвам всички, които са пропуснали да посетят гробницата, да го създадат точно през тази година, с цел да преживеят най-пълноценно чувството да бъдеш вътре в самата гробница, част от Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО “, споделя Симеон Василев, управител на плана от фондация Кредо Бонум

За задачите на плана бяха готови и нови архитектурни и механически планове,   включващи актуализация на електрически и климатични съоръжения, промяна на стъклени витрини в експозиционни площи по утвърден план, както и осветителна апаратура. Проектантският екип включва арх. Петър Стрясков, арх. Мартин Христов, инж. А.Монев, инж. А.Маринов, инж. И. Съйкова.

В реализирането на плана са ангажирани и потвърдени експерти. Екипът включва проф. доктор Тотко Стоянов (археолог), Калина Терзиева (художник и дизайнер), гл. ас. доктор Даниела Стоянова (археолог), Теодора Василева (археолог), Мария Ганчева (археолог), Георги Деков (художник), и консултанти: доцент Мария Чичикова (археолог), Весела Ножарова (изкуствовед), Борислава Вискова (мениджър план Исторически музей гр. Исперих). Специално присъединяване взима и един от международно приетите архитекти по осветлението Марк Сътън Вейн, от Sutton Vane Associates – компания за архитектурно осветяване на разнообразни културни обекти, монументи и здания.

„ Възможността да работим с Марк Сътън Вейн в проектантския екип разреши да придадем нов прочит на историята. Имахме опция да черпим от дългогодишния му опит в архитектурното осветяване и осветяването на изкуство, музеи и интериор и екстериор на исторически здания, измежду които китайската теракотена войска в Британския музей, катедралата в Уинчестър, Англия, римските остатъци в Бат, катедралата в Йорк, Англия и доста други. Това сигурно ще способства за популяризирането на гробницата в международен мащаб и обезпечаването на допустимо най-хубавото към този миг осветяване “, споделя арх. Мартин Христов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР