Дефлация в страната за втори пореден месец отчитат от Националният

...
Дефлация в страната за втори пореден месец отчитат от Националният
Коментари Харесай

При кои стоки се наблюдава спад в цените

Дефлация в страната за втори следващ месец регистрират от Националният статистически институт. През май спадът в цените на дребно е 0,2 на 100. Месечната инфлация е -0.2%, а годишната инфлация е 2.3%. Инфлацията е измерена посредством Идеологически подривни центрове, като месечната инфлация се отнася за май 2024 година по отношение на предходния месец, а годишната инфлация е за май 2024 година по отношение на същия месец на миналата година.

„ Продължава наклонността за намаляване на цените. Някои съществени групи артикули демонстрират съществено намаляване на цените, при други има растеж. Спрямо другия месец, има смяна в групата при развлеченията, културата и спорта. Но придвижването на цените при питателните артикули – спадът е с 0,5%, по отношение на предишния месец ”, разяснява зам.-предеседателят на Национален статистически институт Свилен Колев.

По негови думи има негативен принос на електрическата сила и природния газ. „ Такъв негативен приръст на инфлацията следим към този момент десети следващ месец. Най-осезаема е смяната в цените на билетите за пътнически превоз с трен, както и при цените на горивата ”, разяснява
   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР