Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна. Те ще

...
Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна. Те ще
Коментари Харесай

Преглеждат безплатно за туберкулоза в цялата страна

Започват безвъзмездни прегледи за туберкулоза в цялата страна.

Те ще се провеждат от 17 до 21 юни в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата в регионалните градове.

Прегледите са част от акцията " Седмица на отворените порти " и имат за цел понижаване на заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се организира от 2009 година взаимно с Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лекуване на туберкулоза и неправителствени организации.

Министерството на здравеопазването регистрира успеваемост на акцията за повишение на публичната осведоменост по отношение на болестта посредством даване на безплатен достъп до медицински услуги за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, както и за ефикасната им предварителна защита.

На всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата в риск се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

От здравното министерство прецизират, че у нас диагностиката, лекуването и профилактиката на туберкулозата са безвъзмездни, без значение от здравноосигурителния статус на жителите. Всяка година ведомството обезпечава финансов запас за противотуберкулозни медикаменти от първи и втори ред, медикаменти за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, както и финансиране на лечебните заведения за лекуване на туберкулоза.

Отчита се наклонност за трайно понижаване на заболяемостта от туберкулоза - от 23.8 на 100 000 население през 2013 година до 13.5 на 100 000 през 2023 година

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита в точния момент и да бъде извършено качествено лекуване, показват от здравното министерство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР