45% от младите хора в България казват, че предпочитат да

...
45% от младите хора в България казват, че предпочитат да
Коментари Харесай

Инфлуенсърите в България – сред най-скъпоплатените на Балканите

45% от младежите в България споделят, че избират да са основатели на наличие пред това да работят на заплата, а 38% споделят, че избират тази специалност пред това да развиват личен бизнес. Това демонстрира изследване на JTN и Bulgaria Wants You.

Експертът в региона на инфлуенсър маркетинга Петя Демиревска уточни какви са трендовете в развиването на този пазар у нас по време на конференцията Digital4.

„ Ако излезеш от риалити предаване, ти набираш огромна скорост. Ти си ново лице – доста известно и до момента в който си доста известен „ хайпът “ (интересът) е доста огромен. Разбира се, работодателят ще има огромен интерес към теб, тъй като аудиторията сега се интересува от теб. Ако успееш да задържиш тази публика и след 5 години, ще бъдеш известен, само че в случай че я загубиш, хайпът е в този момент и след 5 години никой няма да те потърси “, споделя Петя Демиревска по отношение на това какви инфлуенсъри избират марките сега.

По нейни думи наклонността сега на този пазар е, че аудиторията е почнала да употребява повече видео наличие, което се твърди, че би трябвало да бъде малко. Все отново Петя коментира, че дължината на видеата зависи доста и от аудиторията, която употребява това наличие.

„ Видео наличието е водещо и то динамично основаното такова. По-точно сменяне на фрагменти на всеки 15 секунди, с оглед да се задържи оптимално вниманието на аудиторията и видеото да се гледа оптимално дълго “, прибавя тя.

Цените, на които работят инфлуенсърите

Относно възнагражденията специалистът сподели, че цената се трансформира, а пазарът е динамичен, само че няма някакво предписание, което да контролира ценовите индикатори.

Инфлуенсърите калкулират цената си на база какъв брой са известни обществените мрежи, които ръководят и какъв брой е ангажирана аудиторията вътре. Това е ключът. Не е значимо единствено какъв брой са почитателите, а дали са „ живи “ и се интересуват от тематиките, които инфлуенсърът комуникира, прибавя тя за bTV.

Относно цените Демиревска сподели, че видео наличието е с към 20% по-скъпо от статичното такова, което основават инфлуенсърите.

Изискванията към инфлуенсърите

Изискванията към инфлуенсърите от страна на марките са много съществени. Основното, което желаят всички, е продуктът да е забележим, а инфлуенсърът да знае по какъв начин да интегрира продукта в наличието. В същото време видеото не трябва да тежи, а да интригува аудиторията, тъй че да държи вниманието.

По нейни думи рекламодателите търсят работещи профили, без значение дали става въпрос за нови лица и по-старите инфлуенсъри.

Догонва ли нашият пазар непознатия

Петя следи по-отблизо пазарите на Румъния, Сърбия, Косово, Черна гора, Гърция, Северна Македония и споделя, че разликата е огромна.

„ На по-малките пазари, когато правиш една акция с малко инфлуенсъри има доста по-голям отзив. В огромни пазари като България, Румъния и Сърбия би трябвало в действителност да инвестираш повече средства, с цел да имаш по-висок отзив “, споделя Демиревска.

Румъния води по цени за инфлуенсър маркетинг, Сърбия ги догонва и се дефинира като №2 по цени в района, а ние сме незабавно след тях, споделя тя. 

Все по-често и български инфлуенсъри се пробват да пробият на непознатите пазари.

Виждаме по какъв начин марки събират инфлуенсъри. Да речем от Румъния, Сърбия, България и Гърция, с цел да създадат общи събития и наличия, с цел да обзет по-голяма публика.

Какво би трябвало да създадат новите инфлуенсъри, с цел да пробият на пазара

Според Демиревска отговорът е елементарен: „ Да дават решения! “

 „ Ако създавате наличие, което дава решения на почитателите ви, взема решение проблемите ви или дава някакъв съвет, това ще проработи. Да, може би няма да стане от първия ден, може би ще би трябвало време, само че би трябвало да влагат и да мислят “, споделя тя.

Най-важното е да се научите да обработвате видеата и фотосите си качествено.

И не забравяйте - давайте решения. Ако употребявате като метод единствено заявки, че нещо е хубаво, това няма да работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР