Рекордно висок интерес към бързите кредити бе отчетен в България

...
Рекордно висок интерес към бързите кредити бе отчетен в България
Коментари Харесай

Скок на бързите кредити, теглим малки суми на високи лихви

Рекордно висок интерес към бързите заеми бе регистриран в България за 2022 година

Вземанията по заеми са нарастнали със 725 млн. лв. на годишна база до общо 4.42 милиарда лв.. Това оповестяват от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Според Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните медиатори в България, през 2022 г.  има върхове както при ипотечните, по този начин и при потребителските заеми.

„ С увеличение на приходите, всички салда порастват. Става дума за заеми от небанкови институции –  дребни суми на високи лихви.  Има и заеми за над 5 години със суми към 15 000 лв., както и от лизингови сдружения. 30 милиарда са заемите от банки. При ипотечните и потребителски заеми е малко по-висок растежът “, изясни той пред NOVA NEWS. И добави, че  просрочията на заеми от небанкови институции са 6,8% .

„ При такива проблеми казусът се предава на съдия-изпълнител. Притеснителни са хронично задлъжнелите хора и тези с неприятно ЦКР.  Увеличава се и най-уязвимият сегмент от хора, които теглят заеми.  Броят на длъжниците с неприятен кредитен указател се усилва. Запорират им се заплатите и парцелите, оставят им се средства единствено колкото е минимална заплата.

Законът за персоналния банкрут ще разрешава тези лица да разгласят фалит като компаниите, това ще е като отдушник . В България болшинството заеми базират лихвите на заемите по депозитите, а те към момента мърдат доста постепенно. Около 0 до 1% е ресурсът спестовни сметки, а това подсигурява, че заемите са евтини. В момента депозантите носят непоклатимост в системата, с цел да има ниски лихви “, съобщи Василев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР