4 oт 5 блока без защита от мълнии.Четири от пет

...
4 oт 5 блока без защита от мълнии.Четири от пет
Коментари Харесай

4 oт 5 блока без защита от мълнии

4 oт 5 блока без отбрана от мълнии.

Четири от пет от старите блокове у нас – без значение дали тухли или панелки, нямат мълниезащита или в случай че я имат, тя е неефективна.

Това съобщи за „ Телеграф “ специалистът по отбрана от мълнии инж. Христомир Иванов.

Според него в най-тежко положение са многофамилните жилищни здания, строени преди влизане в действие на наредбата за мълниезащита от 2010 година, която задължи строителите да конфигурират такава във всяка нова постройка. „ Старите здания са в най-тежко положение.

При строителството им в предишното са построени мълниезащитни уреди,
които са били съответни за времето си.
С годините обаче са правени поправки на покривите, постоянно от непрофесионални бригади. В тези случаи мълниезащитата постоянно се нарязва и изхвърля или се предава за скрап.

Така постройката остава без мълниезащита.

Това важи както за тухлените, по този начин и за панелните блокове “, изясни Иванов, като допусна, че над 80% от старите здания в България са без мълниезащита.

Според специалиста даже относително нови здания от 2000-2004 година постоянно са без отбрана, защото тогава към момента няма законово условие за такава.

Сградите, строени през последните 10-15 години,

в противен случай, са добре предпазени, защото законът не разрешава въвеждането им в употреба без мълниезащита.

Справка в настоящите ценови предложения на лицензираните компании за мълниезащита сочи, че за един приблизително огромен блок разходът е до 10 000 лева „ Това, разграничено на 80-100-120 жилището, не е сериозна сума, само че все пак етажните собствености неглижират казуса и пестят жълти стотинки, рискувайки големи вреди “, споделя инж. Иванов. Когато става дума за къща или по-малък блок, разходът за мълниезащита е към 2000-3000 лева

Блоковете без мълниезащита могат да претърпят два типа вреди при директно попадение на електрическия заряд. „ Първо, директното попадение на гръмотевица с индикатори от 10 до 100 милиона волта и примерно до 30 000 ампера може да аргументи големи опустошения, пожари и вероятно човешки жертви. Гръмоотводът поема тока на мълнията и го води в земята. Иначе блокът безусловно светва в искри и висока температура. Второ, отбраната от атмосферни и информационни пренапрежения – така наречен токови удари. Когато мълнията удари земята, земната повърхнина се наелектризира, причинявайки голямо напрежение. Този ток може да влезе във вашата електроинсталация и да повреди уреди. Затова има предпазители – арестери, които се инсталират в елтаблото и защищават уредите “, изяснява специалистът.

Според Иванов актуалните технологии за мълниезащита са доста по-ефикасни от употребяваните в предишното. От 10-15 години насам шлагерът в бранша са така наречен дейни мълниеприемници с изпреварващо деяние. Това са железни глави, които работят на правилото на концентрацията на земното магнитно поле и одобряват мълнията на по-високо равнище от самата постройка. Те основават защитно кълбо към нея, обхващайки радиус от 40-50 метра, като пазят освен постройката, само че и прилежащите ѝ площи.

Мълниезащитата у нас е оставена във вакуум от контролни пълномощия, защото никоя държавна или общинска институция няма обвързване да я ревизира. Съгласно в този момент настоящата разпоредба няма обединен контролиращ орган, а пожарната има пълномощия да ревизира пожароопасността на постройките, само че не и мълниезащитата. В момента пожарната може да ревизира даден обект, да написа констативни протоколи и рекомендации, само че няма пълномощията да постанова наказания. Според инж. Иванов промени в наредбата в тази посока са наложителни, с цел да има действителен надзор. От сектора упорстват и за опростяване на методиката за оценка на риска от мълнии за постройките, както и за вменяване на обвързване на общините един път годишно да обезпечават инспекция от лицензирана компания на мълниезащитата на публични здания като учебни заведения, детски градини, спортни обекти и др.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР