Няма да се правят проверки на документи по границата с

...
Няма да се правят проверки на документи по границата с
Коментари Харесай

Голяма промяна при проверките на границата с Гърция, ако има наплив

Няма да се вършат инспекции на документи по границата с Гърция, в случай че има риск да се образуват опашки от коли на ГКПП-тата.

В такива случаи ще се задейства член 9 от Шенгенското споразумение и хората ще бъдат пропускани към Егейско море, без да стопират. Това ще става след сделки сред граничарите на двете страни, които ще преценят заплахата за тапи по данните от трафика.

Така ще има по-малко очакване на браздата в идния летен сезон. Очаква се най-малко 1 млн. българи да отидат в Гърция, румънци също ще пътуват към южната ни съседка. Мярката ще се вкарва на обособени пунктове за по няколко часа, до момента в който трафикът се отпуши.

Подобно встъпление е допустимо след приемането ни в Шенген. За задачата се задейства член 9 от съглашението. Договарящите се страни се задължават да одобряват обща политика по отношение на придвижването на хора. Те ще си оказват помощ взаимно за тази цел, гласи той. От приемането ни в зоната за свободно пътешестване този член към този момент е употребен няколко пъти и има насъбран опит. По принцип той разрешава да се употребява и на външна граница, по този начин че не е изключено при потребност да се ползва и на браздата с Турция. За облекчение на инспекциите приказваха преди месец и шефът на Гранична полиция Антон Златанов и Христос Булумбасис от Гърция. А вътрешният министър Калин Стоянов разиска с турския дипломат Мехмет Саит Уянък по какъв начин да се облекчи трафикът към Турция, която също е желана дестинация за отдих от доста българи, написа " 24 часа ".

С цел отбягване на скупчванията от Гранична полиция предлагат да не се употребяват единствено Кулата за Гърция, където в петък имаше засилени инспекции, и Капитан Андреево за Турция, а и останалите ГКПП-та.

За да се облекчи трафикът освен към южната ни съседка, само че и към родното Черноморие, Министерство на вътрешните работи също планува съответни ограничения. Цяло лято тировете ще бъдат отбивани от автомагистрала “Тракия ” в посока Бургас, само че единствено за 17 км. Те ще бъдат пренасочвани по остарелия път за Пловдив край софийското с. Лозен поради ремонт. Ще се връщат на автомагистралата на 22-ия километър. В момента мярката се ползва в почивните дни, въведена е и за 24 май.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР