Рекордните темпове, с които се окислява световният океан, са само

...
Рекордните темпове, с които се окислява световният океан, са само
Коментари Харесай

Водата в световния океан се окислява с рекордни темпове

Рекордните темпове, с които се окислява международният океан, са единствено един от трите световно застрашаващи го фактора. То върви ръка за ръка с световното стопляне и намаляващите равнища на О2.

Отчетено е, че даже и когато повишението на температурата в атмосферата се случва с по-бавни темпове, както е през този век, океаните не престават да се затоплят. Поради протичащото се много типове риба се принуждават да се изтегля по посока полюсите.

От това следва и действителният риск от изгубване на избрани морски типове. А рисковете, които заплашват океаните и екосистемите, които те поддържат, са съществено подценени.

 Световен океан

Вследствие на " въглеродно разстройване " се явява степента на киселинност на океанските води. Те са без казус в историята на Земята.

Затоплянето на океаните е в резултат на получената топлота от натрупваните парникови газове в атмосферата. От друга страна са всички отпадни води, торове и замърсители, които отиват в океаните. Те провокират разцвет на водораслите, което от своя страна понижава равнището на О2 във водата. А във въздуха въглеродният диоксид може да образува слаба киселина, при реакция с морската вода.

Опасната композиция, която се получава от трите вредоносни процеса - окисляване, стопляне и спад на кислорода, визира съществено продуктивността и функционалностите на океана, се споделя в проучването. Заплахите за океаните - от въздействието на въглерода до свръхулова, се усложняват взаимно.

 Рифове

Сегашните условия в океаните са доста сходни на тези от преди 55 милиона години. Тогава е царял интервал, прочут като Палеоцен-еоценският термален най-много, през който се е следило всеобщото изгубване на доста скотски типове. Днес темповете на смяна са доста по-бързи и значат по-значими последствия.

Ние ставаме очевидци на влияние в целия свят. Така да вземем за пример повишението на киселинното наличие заплашва морски организми, които употребяват калциев карбонат за създаване на скелетите си.

Това са рифообразуващите корали, раците, стридите и някои планктони, жизненоважни за морските хранителни вериги. Съществува действителна опция коралите да спрат да порастват, в случай че температурите се усилват с 2 градуса по Целзий и да стартират да се разпадат при положение на повишаване с 3 градуса.

Всички тези плашещи констатации ясно демонстрират незабавната нужда от проект. Той би трябвало да бъде направен от близо 200 държавни управления, с който да се реализира съглашение до края на 2015 година да се ограничи повишението на междинната температура на света под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните времена.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР