Рекордна за последните 16 години избирателна активност изненадващо засили интригата

...
Рекордна за последните 16 години избирателна активност изненадващо засили интригата
Коментари Харесай

Рекордна активност изненадващо внесе интрига в унгарските избори

Рекордна за последните 16 години изборна интензивност изненадващо ускори интригата към парламентарните избори в Унгария, като до последно медиите гадаят в чия изгода ще е това събитие - на премиера Виктор Орбан или на опозицията.

Медии съобщаваха за опашки пред изборните бюра на доста места. Законът дефинира след 19 часа локално време да спре допускането на искащи да гласоподават до опашките, само че който към този момент се е наредил, би трябвало да получи опция да пусне бюлетината си. Това накара мнозина да предвиждат, че изборният ден няма да е завършил преди 21:30 часа (22:30 българско) и че първите резултати може да се появят към 23 часа (полунощ българско).

Още преди да завърши изборният ден прогнозите при такава интензивност сочеха, че ръководещите или ще завоюват огромна победа, или по-скоро губят конституционното си болшинство. На предходните избори през 2014 година " Фидес " завоюва 133 от 199 места, до момента в който резултатът от тази неделя се очакваше да не им даде повече от 124 депутати.

По прогноза на организация Závecz при 70% интензивност партия " Фидес " и съдружните ѝ консервативни сътрудници биха получили 41% от гласовете или към 120 депутати. В този модел, който не е въз основата на екзит пол, главната опозиционна партия още веднъж се обрисува да са националистите от " Йоббик " с 22% или 33 депутати, следвани от блока към социалистите с 15% и 22 депутати. Останалите партии и обединения взимат под 10%, като към този момент единствено две от тях имат късмет да получат по 7%, да прескочат 5-процентната преграда и да влязат в Народното събрание.

След като междинните резултати от ЦИК демонстрираха висока интензивност, от " Фидес " се втурнаха да активизират сипатизантите си да гласоподават, оповестява " Ройтерс ". Към 18:30 часа пред урните бяха минали 68.13%, до момента в който през 2002г. - когато високата интензивност струваше на Орбан премиерския пост и го принуди да мине за 8 години в съпротива - бе 67.7%. Тогава крайната интензивност доближи 73.5%, само че имаше и друга изборна система. На последните парламентарни избори, донесли му мощна победа, интензивността бе 61.7%.  Към 13 часа локално време интензивността бе най-силна в региона на Будапеща и по границата със Сърбия.
Към 13 часа локално време интензивността бе най-силна в региона на Будапеща и по границата със Сърбия.

Привечер няколко социологически организации започнаха да приказват за интензивност над 70% и поясниха това като сигнал, че опозицията съумява да активизира дейно симпатизантите си.

Оставането на Орбан на власт се тълкуваше като продължение на икономическата политика при ниски подоходни налози и стимулиране на растежа, само че също по този начин и продължаваща агресия на околните до премиера предприемачи. Те към този момент заемат солидни позиции в банковото дело, енергетиката, строителството и туризма, където се възползват от мълчешком привилегирован достъп до еврофондовете.

Но банка " Барклис " предизвести преди вота, че " трагичен прелом ще ознава и забележителен завой в политиката ", в това число намаляване на борбата с Брюксел и отбягване попадането във фокуса на спорове в Европейски Съюз.

 В Лондон опашката от искащи да гласоподават се беше извила в продължене на повече от километър. По принцип, работещите зад граница унгарци не симпатизират всеобщо на Орбан.
© twitter.com/lindanagy93

В Лондон опашката от искащи да гласоподават се беше извила в продължене на повече от километър. По принцип, работещите зад граница унгарци не симпатизират всеобщо на Орбан.

Резултатите са ненапълно изненадващи, защото през 2013 година " Фидес " прокара сериозна промяна на парламентарното посланичество и на изборното законодателство по този начин, че ръководещите да извлекат най-голяма изгода.

Комбинацията със мощното влияние върху публичното мнение посредством медии - следени от страната или близки на Орбан предприемачи - сътвори платформа, в която господстващото състояние на " Фидес " изглеждаше непробиваемо след 8 години на власт.
Преди дни " Ройтерс " разказа очертаването на наклонност част от гласоподавателите на ръководещите да им изневерят и да гласоподават за претендентите, които в техния регион имат най-големи шансове за победа. Иначе казано, хората може да свършат това, което опозиционните партии не съумяват, разяснява Тот Чаба от института " Рубикон ".

Симпатизантите на опозицията желаеха партиите да отдръпват слабите си претенденти в името на един известен съперник на държавното управление и на някои места това се случи. Проучване от март на Zavecz сподели, че една трета от симпатизантите на " Йоббик " биха дали своят вот за претендент на левицата, до момента в който месец по-рано този дял бе 19%. Избирателите на социалистите и левите партии бяха още по-ентусиазирани - от 26% на 43% скочи групата, казваща, че би гласувала за мощен претендент на " Йоббик ".

В някогашния промишлен център Мишколц, да вземем за пример, прогнозите даваха едвам към 4 пункта разлика сред " Фидес " и " Йоббик " и в случай че тактиката на опозицията да се гласоподава за по-силния, а не за обичания партиен, претендент даваше шансове ръководещите да бъдат победени. Същите упования имаше и за столицата - до 18 извоювани региона от социалистите.

Габор Тока от самодейността " Страна за всички ", твърди, че високата изборна интензивност работи против " Фидес ". Неговата неправителствена организация в продъжение на година работи за търсене на 25-те най-силни претенденти на опозицията. " В Източна Унгария има голяма смяна ", твърди той пред " Ройтерс ". " Фидес " повече не е в центъра на политическия набор, което значи, че даже националисти и социалисти да се атакуват взаимно, техните гласоподаватели са подготвени да си сътрудничат против властта. "

Подобни организации идентифицираха до 1.5 милиона гласоподаватели с вяра през обществените мрежи да доближат до тях с политическа пропаганда. " Знаем тъкмо в кои региони това може да има значение. Трябва да достигнем до хората, които биха дали своят вот тактически, да ги активизираме и да им посочим кой е най-силният претендент ", изяснява Каталин Игац.

Това значи, че сходни гласоподаватели биха дали своят вот за предложен претендент в мажоритарния си регион и за своята партия в пропорционалния, от който бюбетините се прибавят за оформяне на резултати национално равнище.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР